Uskrsni koncert Tertia Dies u Subotici

Objavljeno: 24.05.2024. Pregleda: 34

Trideset treći uskrsni koncert u Subotici, naslovljen Tertia Dies održan je prošloga tjedna, 9. svibnja 2024. godine, u prepunoj katedrali sv. Terezije Avilske. Sudjelovali su Katedralni zbor Albe Vidaković, Collegium Musicum Catholicum, Komorni orkestar Subotičke filharmonije (koncert-majstor Zsiga Pàl), Aleksandra Ušumović Pletikosić (sopran), Lucija Vukov (flauta), Kornelije Vizin (orgulje) te Branimir Rezić (čembalo i basso continuo).
Dirigent je bio Miroslav Stantić a na programu su bila djela J. S. Bacha, G. F. Händela, J. Haydna i domaćeg Albe Vidakovića.
Unatrag tri godine uskrsni koncerti imaju svoj tematski naziv. Ove godine je to bio Tertia Dies, odnosno treći dan kao dan uskrsnuća, dan svjetla i radosti.
‚‚Na programu su bila djela Bacha i Händela, kao najvećih predstavnika baroka. Izbor je bio iz Bachovih kantata i pasija, a kod Händela odabrali smo koncert za orgulje i orkestar te sonatu za flautu i čembalo. Zbog autentičnosti izvedbe pozvali smo kolegu Branimira Rezića, koji je asistent na predmetu čembalo i basso continuo na Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Smatramo da je čembalo dalo jedan poseban zvuk i izvedbeni sjaj koncertu. Jedina Händelova vokalno-instrumentala skladba na koncertu bila je Aleluja, Amen – završni zbor iz oratorija Juda Makabejac pisana za orkestar, čembalo, timpane, oboe i orgulje. Za naše koncerte karakteristična su djela Albe Vidakovića, čije ime katedralni zbor nosi. Ovoga puta to je bila skladba Juravit Dominus. Inače, ove godine je 110 godina od njegova rođenja i 60 godina od njegova smrti. Što se tiče Haydna, izveli smo dijelove njegove Misse brevis u D duru", kaže zborovođa Katedralnog zbora Albe Vidaković Miroslav Stantić.
Pokrovitelji koncerta bili su Grad Subotica, Hrvatsko nacionalno vijeće, Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske i poduzeće Rotografika.
Tradicija održavanja uskrsnih koncerata u Subotici dulja je od tri desetljeća, a prvi takav koncert održan je 5. travnja 1991. godine.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima