Jubilarna 65. godina zavitnog dana u Bačkom Monoštoru

Objavljeno: 27.10.2010. Pregleda: 59

zavitni dan2010-turkaljZavitni dan Bačkog Monoštora, 65. zaredom, proslavljen je sukladno bogatoj tradiciji uz nazočnost velikog broja vjernika, svećenika i uzvanika iz miljea politike, diplomacije i kulture iz zemlje i inozemstva. Crkvena proslava održana je u srijedu, 13. listopada, zavitnom svetom misom u crkvi sv. Petra i Pavla.

U subotu, 16. listopada, u organizaciji KUDH „Bodrog", u sportskoj dvorani OŠ „22. oktobar" u Bačkom Monoštoru održan je svjetovni dio proslave Zavitnoga dana, uz sudjelovanje institucija kulture iz Vojvodine, Republike Hrvatske i BiH.

Zavitna sv. Misa održana je u srijedu, 13. listopada, točno u podne. Uz koncelebraciju većeg broja svećenika Subotičke biskupije, misu je predvodio mons. dr. Andrija Kopilović. Župnik župe Bački Monoštor vlč. Goran Vilov, veliki štovatelj tradicije, s radošću je ugostio svoje kolege. „Kontinuitet od 65 godina dovoljno govori o čvrstoj vjeri i odanosti Bogu i Gospi mojih župljana. Zahvalan sam svojim kolegama koji su nazočnošću na misi doprinijeli uzvišenosti osjećaja, a osobito dr. Kopiloviću na nadahnutoj propovijedi. Nadam se da će Zavitni dan obilježavati i generacije poslije nas, jer čuvanjem ovakvih tradicija najbolje čuvamo i svoj nacionalni i vjerski identitet."

zavitni dan2010-nastupNa samom početku programa dječji pjevački zbor „Bodroga" izveo je himnu institucija kulture šokačkog Podunavlja, svečanu pjesmu Sonćanke Božane Vidaković „Šokadija", a potom je predsjednica ove udruge Marija Turkalj biranim riječima pozdravila brojne uzvanike. Skupu se obratila i konzulica savjetnica Generalnog konzulata RH u Subotici Vesna Njikoš Pečkaj.

„Ova povijesno kulturna manifestacija odavno je prerasla granice Bačkog Monoštora i postala međunarodna. Svi ovi uzvanici iz Mađarske, Hrvatske, BiH, iz cijele Vojvodine, ove večeri svjedoče o samoprijegoru naših domaćina u očuvanju svojeg vjerskog, povijesnog, a samim tim i nacionalnog identiteta", rekla je, među ostalim, Vesna Njikoš Pečkaj.

zavitni dan2010-nastup2Skup je pozdravio i dopredsjednik Skupštine AP Vojvodine Siniša Lazić, a potom su domaćini, folklorci KUDH-a „Bodrog", svojom skladnom pjesmom i dinamičnim plesom dobro ugrijali srca i dlanove prepunog gledališta. Gromoglasno se pljeskalo i dragim gostima iz BiH, članovima KUD-a „Rudine" iz župe Vidoši, najveće katoličke u livanjskom kraju. Na pozornici su se potom smjenjivale folklorne skupine HKUD-a „Valpovo 1905", HKUD-a „Vladimir Nazor" iz Sombora, UG „Šokačka grana" iz Osijeka, HKPD „Silvije Strahimir Kranjčević" iz Bačkog Brega i HKUPD „Mostonga" iz Bača. Na koncu, program je svojom svirkom i pjesmom začinio pučki guslar iz KUD-a „Rudine".

zavitni dan2010-uzvaniciPoslije priredbe, za sudionike i uzvanike priređena je večera uz svirku tamburaškog sastava KUDH „Bodrog" u prostorijama mjesnog Doma kulture. Predsjednica „Bodroga" Marija Turkalj bila je prezadovoljna odzivom uzvanika i uspjehom manifestacije, rekavši kako su „prepoznali jedni druge kao braću i sestre i jednim prekrasnim druženjem potvrdili svoju snagu i volju za življenjem onih vrednota koje jedan narod i čine narodom".

 

Ne samo za žitelje Bačkog Monoštora, nego i za svakog tko je u ovom selu, biseru Gornjeg Podunavlja rođen, a živi bilo gdje u svijetu, 13. listopad je osobit dan. Na taj dan 1944. godine ovo podunavsko mjesto izbjeglo je Božjom providnošću veliki pogrom. Naime, partizansko-ruski generali predvidjeli su u Monoštoru zaustavljanje njemačkih snaga u povlačenju, kako bi popunili zalihe hrane i vode. Bilo je posve izgledno sravnjivanje sela sa zemljom od strane savezničkog topništva, kako bi se uništilo što više žive sile i tehnike njemačke vojske. Seljani, koji su za tu nakanu doznali, nisu izbjegli, nego su se u noći 12./13. svi okupili u crkvi Sv. Petra i Pavla. Župnik Matiša Zvekanović zaiskao je od Boga i Gospe pomoć za selo. U ponoć je u mraku služena sv. misa Prečistom Srcu Marijinu. Sutradan, 13. listopada, na dan zadnjeg ukazanja Gospe u Fatimi, njemačke snage su kroz selo prošle bez zaustavljanja. Sve se smirilo, saveznički stožer je odustao od granatiranja Bačkog Monoštora i opasnost je uklonjena. U znak zahvalnosti, Monoštorci su se zavjetovali da će svake godine 13. listopada točno u podne svetom misom zahvaljivati Bogu i Gospi za spasenje. Svjetovnu proslavu Zavitnoga dana organizira Kulturno-umjetničko društvo Hrvata „Bodrog".

 

Tekst: Ivan Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima