Održana likovna kolonija „Sonta 2010.“

Objavljeno: 27.10.2010. Pregleda: 54

U organizaciji Kulturno prosvjetne zajednice Hrvata „Šokadija" iz Sonte u subotu, 16. listopada, održana je međunarodna likovna kolonija „Sonta 2010.", peta zaredom.

Uz umjetnike, članove likovnog odjela HKC „Bunjevačko kolo" iz Subotice, „Likovne grupe 76" iz Sombora i likovne sekcije organizatora, u radu kolonije sudjelovala je i Ana Tudor s Hvara, Republika Hrvatska. Kako su jutarnji sati obećavali dan bez kiše, organizatori su skupinu umjetnika odveli na predviđenu lokaciju, u vikend-naselje „Staklara" na samoj obali Dunava.

kolonija sonta 2010-rad umjetnikaGoste je pozdravio i koloniju službeno otvorio predsjednik KPZH „Šokadija" prof. Zvonko Tadijan. Sudionicima je za dobrodošlicu priređen doručak u prirodi, no, na veliku žalost organizatora i umjetnika, ubrzo je počela rominjati dosadna jesenska  kiša, tako da se kolonija prinudno preselila u prostorije OŠ „Ivan Goran Kovačić" u Sonti. Dobro raspoloženje promjenom lokacije nije narušeno, umjetnici su i u zatvorenom prostoru svoje vizije uspješno prenijeli na platna, uz povremenu svirku tamburaškog sastava „Šokadije".

Organizatoru, KPZH „Šokadija" ostale su vrijedne slike, a umjetnici su u svoje domove ponijeli najugodnija sjećanja na boravak u Sonti.

kolonija sonta 2010-svirciU radu likovne kolonije „Sonta 2010." sudjelovali su: Cecilija Miler, dr. Đerđi Šarić i Slavica Periškić iz Sombora, Nedeljka Šarčević, Rudi Sedlar, Divna Lulić-Jovčić i Jadranka Vučetić iz Subotice, Ana Tudor iz Hvara, Republika Hrvatska, te članovi likovne sekcije domaćina Svetlana Zec i Stipan Lukić, a za perspektivnog sonćanskog slikara Nebojšu Prelića ova kolonija bila je prvo organizirano druženje s umjetnicima.

Koloniju je organizirala Kulturno prosvjetna zajednica Hrvata „Šokadija", a svojim donacijama uspješnoj organizaciji doprinijeli su Pekarska radnja „Zlatni klas" Prigrevica, Klanica „Danimes" Kljajićevo i Samostalna ugostiteljska radnja „Boss" Sonta.

Tekst: Ivan Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima