Književna večer Katoličkog društva Ivan Antunović

Objavljeno: 23.08.2024. Pregleda: 11

Na Dan obilježavanja Katoličkog društva Ivan Antunović u četvrtak, 8. kolovoza 2024. godine održana je književna večer koju ovo Društvo priređuje svake godine uoči središnje proslave Dužijance u Subotici. U dvorani Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo predstavljena je novoobjavljena knjiga dr. mons. Andrije Anišića Spomenica 2 – Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, Dužijanca u Mostaru – Obnova spomen ploče iz 1933.
O knjizi je, osim autora, govorila predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić, te direktor Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca i urednik knjige Marinko Piuković.
Osim predstavljanja same monografije, oni su se prisjetili kako prošlogodišnje proslave Dužijance u Mostaru tako i izazovne priprave za taj događaj te lijepih uspomena s pohoda bunjevačkih Hrvata u Mostar i Blagaj. U sklopu programa predstavljen je i kratki video film Zvonimira Sudarevića koji je prikazao kako je bilo na prošlogodišnjoj Dužijanci u Mostaru.

Bunjevci su Hrvati

Kako je rekla Jasna Vojnić, događaji koji su se zbili u Mostaru prošloga ljeta bili su velebni te su bili dužni sve zapisati i ostaviti potomcima kako bi im se, dok budu čitali, Probudio isti žar koji se i u nama probudio kada smo čitali Spomenicu 1 – pohod Bunjevaca u svoju staru postojbinu Petra Pekića iz 1933.
Evocirajući uspomene na putovanje bačkih Hrvata Bunjevaca u Blagaj, na rijeku Bunu i Mostar, Vojnić je navela kako to nije bilo obično putovanje.
‚‚Bila je to potraga za identitetom, odraz čuvanja baštine i povezivanja s korijenima koji su, unatoč razdvojenosti, preživjeli vijekove. Svjedočenje susreta, emocija i refleksija na tlu naših predaka duboko je dirnulo sve nas koji smo imali priliku pratiti ovu predivnu priču", dio je pogovora koji je za Spomenicu 2 napisala Vojnić.
Urednik knjige Marinko Piuković za Dužijancu u Mostaru rekao je kako je događaj koji im je toliko prirastao srcu da će o njemu s ganućem i radošću pričati godinama. Zahvalio je svima koji su svojim radom pridonijeli da knjiga ugleda svjetlost dana, ali i onima koji su bili dionici prošlogodišnje Dužijance u Mostaru.
Naveo je Piuković s ponosom kako je Spomenica 2 jedna od četiri izdanja koje je tiskano u nakladi UBH-a Dužijanca u posljednja tri mjeseca. Osim nje, tiskana je revija Dužijanca, knjiga Nace Zelića Javna proslava Dužijance od 1968. do 1971. godine u Subotici: svjedočenje te katalog izložbe Žito i motivi poljoprivredne djelatnosti u arhitekturi Subotice.
Autor knjige dr. mons. Andrija Anišić govorio je o radu i procesu prikupljanja podataka za Spomenicu 2 te važnosti posljednjeg pohoda Hrvata Bunjevaca u prapostojbinu Mostar koja je dokumentirana ovom knjigom.
Kako je rekao, ideja o knjizi rodila se pod netom otkrivenom obnovljenom pločom u Blagaju prošle godine. Za knjigu je bilo potrebno prikupiti sve materijale o Dužijanci u Mostaru, govore, propovijedi odabrati fotografije, pregledati internetske izvore o ovome događaju. Kao posebno vrijedan dio Spomenice 2 autor je istaknuo znanstvene radove koje su napisali predavači s tribine održane u to vrijeme u Mostaru Bunjevačke grane hrvatskoga stabla u Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji.
‚‚Manifestacijom Dužijanca u Mostaru željeli smo prije svega zahvaliti svojim pradjedovima koji su nas doveli na plodne bačke ravni, ali ne zato što su nas ovamo doveli nego zato što su nam predali u baštinu vjeru u Boga, vjernost Katoličkoj Crkvi i svijest da smo pripadnici hrvatskoga naroda i bunjevačkog roda. O tome svjedoči i ploča koju su u Blagaju postavili naši preci 1933. Prečesto ovdje nama spočitavaju i kažu da smo mi Bunjevci postali Hrvati nekim Titovim ukazom, a ploča je postavljena 1933! Kad se čitaju stihovi s ploče, vidi se kako početna slova stvaraju rečenicu koja glasi ’Bunjevci su Hrvati’. Nema boljeg svjedočanstva da smo mi i sada ono što su bili naši pradjedovi, što smo bili odvijeka i vjerujem dovijeka. Osim toga, ovom manifestcijom željeli smo obnoviti svoje veze sa starim krajem, sa svojom prapostojbinom i divnim ljudima, hercegovačkim Hrvatima, koji sada žive na tim prostorima. Željeli smo također upravo njima pokazati i prikazati dio onoga što mi sada živimo i njegujemo u novom kraju, a to je Dužijanca", rekao je autor Spomenice 2.

Priznanja Ivan Antunović

Predsjednik KD-a Ivan Antunović preč. Josip Štefković uručio je priznanja koje ovo Društvo dodjeljuje svake godine istaknutim pojedincima, obiteljima i udrugama, kako je rekao, u nastojanju da inspirira, hrabri i potiče na društveni angažman i očuvanje tradicije i identiteta Hrvata u Bačkoj.
Priznanje Ivan Antunović za zaslužnog pojedinca dobio je prim. dr. med. Marko Sente iz Subotice, priznanje za brojnu obitelj pripalo je devetočlanoj obitelji Bojana i Suzane Bako iz Đurđina, a nagrađena udruga je UBH Dužijanca koja ove godine slavi 10 godina postojanja.
Tijekom književne večeri nastupila je glazbenica Lucija Vukov, dobitnica ovogodišnjeg priznanja HNV-a Crvena mašna za najbolju učenicu srednjih škola.
Nazočni su mogli razgledati i izložbu radova nastalih na prošlogodišnjoj 27. Međunarodnoj likovnoj koloniji Bunarić. Izložbu je priredio Likovni odjel HKC-a Bunjevačko kolo, a postavljena je u svečanoj dvorani Centra.

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Marijom Brzić i Darkom Baštovanovićem
  • Mirisi iz bakinog kuvara
  • Proslava 8. godišnjice Hrvatske čitaonice Fischer
  • Večer s geologom Ivanom Dulićem
  • Izložba fotografija o Hrvatima u Boki - Starčevo
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima