Koncert ansambla Hajo u povodu 35 godina postojanja

Objavljeno: 08.12.2023. Pregleda: 56

Vrime piše priče naziv je koncerta kojim je subotički ansambl Hajo u nedjelju, 26. studenoga 2023. godine, obilježio 35 godina postojanja i rada. Ovaj svečani glazbeni događaj, na kojem se okupio veliki broj ljubitelja izvorne tamburaške glazbe i poštovatelja hajoša iz cijele regije – Vojvodine, Hrvatske i Mađarske, održan je u sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici. Na kocertu je, među ostalim, promoviran treći album ansambla, a kao gosti su nastupili vokalna solistica Antonija Dulić i klapa More iz Šibenika.

Salaši, običaji, ikavica, Dalmatinci... 

Hajoši su tijekom dvosatnog programa svojim pjesmama s dosadašnja tri albuma, od kojih je treći Vrime piše priče promoviran ovom prigodom, a autor većine pjesama je član ansambla Tomislav Vukov, vratili publiku u prošlost tj. u nika lipa stara vrimena kada su se predanije i s puno više ljubavi i poštovanja prakticirali običaji bunjevačkih Hrvata.
Koncert je pri kraju svojim prekrasnim glasom uljepšala dugogodišnja suradnica ovog ansambla Antonija Dulić, da bi na koncu kompletan ugođaj obogatila klapa More iz Šibenika uz ikavicu koja povezuje Bunjevce i Dalmatince, ratare i ribare, salaše i konobe, Jadransko i Panonsko more...
Suradnja ansambla Hajo i klape More započela je proteklog ljeta.
‚‚Imali smo jednu pismu za Festival bunjevački pisama i tražili smo partnera za otpivat ju. Tako smo došli do ansambla Hajo i na koncu do najboljeg izbora. Došli smo na Festival i odmah dogovorili da budemo i gosti za njihovu obljetnicu. Nama je pojam tamburaša bila Slavonija, no poznata nam je bunjevačka pisma, ali je velika razlika u odnosu na slavonske tamburaše. Ovdje je jedna finoća zvuka, taj starogradski štih, imaju i harmoniku koja je tu da ukrasi, ulipša pismu. I klapa More ove godine ima 35 godina, ali ćemo iduće proslaviti obljetnicu i tu svakako računamo na ansambl Hajo", kaže član šibenske klape Dražen Ševerdija.
Na drugom i trećem albumu našla se i pjesma poznatog voditelja na Osječkoj TV, također i skladatelja tamburaške glazbe Gorana Ivanovića Laca, čija suradnja s hajošima traje od 2009. godine.
‚‚Na prošlom albumu smo Miroslav Škoro i ja imali jednu pjesmu, a evo i na ovom imam jednu s aranžerom i glazbenim producentom Stjepanom Rudinskim Rudom. Hajoši su toliko zadužili i Slavoniju i Baranju i Srijem i mislim da imaju simpatije u cijelom tom našem panonskom bazenu. Lijepo je što suradnja ima tu neku uzajamnu korist, a onda i dobrobit svih onih koji će slušati tu glazbu. Danas je stvarno bilo prelijepo ovdje u Subotici", istaknuo je Ivanović.

Croatia Records i MAK studio iz Gradišta

Sva tri albuma ansambla Hajo izašla su u izdanju hrvatske diskografske kuće Croatia Records i snimana su u profesionalnom studiju u Gradištu.
Među posjetiteljima koncerta bio je i glazbeni urednik Croatia Recordsa Darko Dervišević Šuša.
‚‚Već 40 godina profesionalno sviram tamburu i pripao sam njima kao glazbeni urednik, što mi je izuzetna čast i zadovoljstvo, jer je na neki način cijeli ovaj kraj bio moj uzor kad sam počeo svirati. Rekao sam momcima prilikom pripreme ovog koncerta da je 35. obljetnica zapravo obvezujuća, jer te tjera da slaviš i idući jubilej pa sam predložio da na ovom istom mjestu napravimo jedno peterostruko izdanje gdje će biti sadržan cijeli njihov glazbeni opus na jednom mjestu i oni su se s tim složili. Znači, u narednih pet godina trebaju snimiti dva CD-a."
Jubilarnom koncertu prisustvovao je i vlasnik studija u Gradištu, glazbeni producent Branimir Jovanovac Bani.
‚‚Naša suradnja traje od snimanja njihovog prvog albuma, znači više deset godina. Na glazbenom festivalu u Županji došlo je do suradnje između Haje i pokojnog Krešimira Stipe Bogutovca, glazbenika, skladatelja, producenta, jednog od osnivača Zlatnih dukata, a budući da sam u studiju puno radio s njim, nastavio sam suradnju s Hajom. Kada smo završavali drugi album, jako mi se svidjela njihova pjesma Tu su moji dobri ljudi i predložio sam da album ponese ime po njoj. Prihvatili su i jako mi je drago zbog toga."
Član ansambla Hajo Marinko Piuković izrazio je zadovoljstvo proteklim koncertom:
‚‚Bilo nam je doista impresivno, posebice zbog emotivnih reakcija publike koju smo izazvali našim nastupom, odnosno prisjećanjem kroz pjesme na naše nekadašnje običaje i događaje, a potom su i oni prenijeli na nas te emocije. Što se tiče budućnosti, ono što sigurno znamo jeste da nećemo stati s autorskim radom tako da ćemo u narednom periodu snimiti nove pjesme, a potom i novi album".
Ovom je prigodom članovima ansambla Hajo Darko Dervišević u ime Croatia Recordsa uručio posebno priznanje za 35 godina umjetničkog djelovanja, a plaketu u ime Saveza tamburaških društava Vojvodine uručio im je predsjednik Bojan Trenkić, koji im se, čestitavši im jubilej, zahvalio sljedećim riječima:
‚‚Hvala vam što titraje vaših srca pomoću treptaja vaših žica prenosite na ljude različitih nacija, različitih vjeroispovijesti i što u svima nama budite osjećanja ljubavi i uzajamnog poštovanja".
Da, upravo to čini ansambl Hajo.

Izvor: Hrvatska riječ (I. Petrekanić Sič)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima