Šokadija iz Sonte organizirala Šokačko veče

Objavljeno: 08.12.2023. Pregleda: 49

Kulturno-prosvjetna zajednica Hrvata Šokadija iz Sonte organizirala je u subotu, 25. studenoga 2023. godine, svoju najznačajniju manifestaciju. Uz Šokadiju, u programu su sudjelovali i članovi hrvatske udruge iz Berega Silvije Strahimir Kranjčević, KUD Ivo Lola Ribar iz Sonte, učenici isturenog odjela tambure glazbene škole u Apatinu, Ruža Silađev, te gosti iz Hrvatske KUD Dukat iz Vladislavaca. Proglašene su i najbolje pjesme pristigle na natječaj za Lipu rič.
Program je otvorila Šokadija – pjevači i glazbena autorica Božana Vidaković.
‚‚Šokačko veče naša je najznačajnija manifestacija, a prva je održana i prije formalnog osnutka udruge. Kada smo održali prvo Šokačko veče, ideja je bila da to bude naša krovna manifestacija. Ustaljen je i ternim – kraj studenoga. Ove godine poklopilo se to sa Svetom Katom, a kako u selu ima puno Kata, sâm kraj programa posvećen je njima. Mi smo za večerašnji program pripremili i nekoliko novih pjesama naše članice Božane Vidaković", kaže predsjednik Šokadije Mato Zec.
Prvi puta gosti su bili članovi KUD-a Dukat iz Općine Vladislavci, mjesta koje već dvije godine sa Šokadijom uspješno realizira projekte prekogranične suradnje.
‚‚Zajednički realiziramo projekt ‘Kultura kao most suradnje’. Partneri iz Sonte opremili su svoju Šokačku kuću, a mi naš dom kulture. Projekti su realizirani, ali naše partnerstvo nije time završeno. Naši KUD-ovi nastavljaju suradnju. Mi smo večeras u Sonti, a oni će biti naši gosti na Ivanskom sijelu u lipnju i u listopadu na Dječjoj smotri folklora Igra kolo", kaže načelnik Općinskog vijeća Krunoslav Morović.
I ove godine Šokadija je objavila književni natječaj Za lipu rič, za neobjavljene pjesme pisane na šokačkoj ikavici. Dvije ravnopravne nagrade osvojile su Božana Vidaković iz Sonte i Marija Šeremešić iz Sombora.
‚‚Učestali motivi u pjesmama koje su prijavljene na natječaj su sjećanje na dom, na prošla vremena, često se pominje Sonta, Vojvodina, Bačka, Dunav", kaže član žirija Hrvoje Pavić iz Osnovne škole Vijenac iz Osijeka.
Škola je to koja 50 godina surađuje s hrvatskom školom iz Pečuha, a kako kaže Pavić želja im je na isti način uspostaviti suradnju s Hrvatima u Vojvodini.
Šokačko veče održano je u dvorani Mjesne zajednice, a Šokadija može biti zadovoljna punom dvoranom.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima