Liniju čine dvije točke: jedna je u Parizu, a druga u Subotici

Objavljeno: 09.09.2010. Pregleda: 49

ago izlozba 1-mPrikaz linije u svim njezinim stanjima i dimenzijama dominira, prema riječima autora izložbe koja je 18. kolovoya 2010. otvorena u «Prostoru Novom» Age Josipa Skenderovića, na slikama koje su posebno odabrane za prvo izlaganje u svom rodnom gradu ovog svjetskog umjetnika podrijetlom iz Subotice.

Izložbu su otvorili generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg te predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. Slaven Bačić.

Radovi na izložbi nastali su mahom osamdesetih godina, a izložene su i slike nastale prije četiri godine u Subotici i koje umjetnik naziva «Subotičkim ciklusom», rekao je Josip Skenderović Ago.

ago izlozba 2-m«Slike su to jednog likovnog svijeta s mikro i makro prikazima linija. Kada se slike dublje pogledaju može se vidjeti da se radi o isprepletenim linijama. Moglo bi se to nazvati i 'linijom u svim svojim dimenzijama' ili različitostima. U Parizu obično kažemo 'linija u svim svojim stanjima', kao što se slično govori i za glazbu.»

Ago Josip Skenderović osim što je vrhunski umjetnik, i društveni je djelatnik, istaknula je generalna konzulica Ljerka Alajbeg tijekom otvorenja izložbe. Ali je prije svega filozof umjetnosti i života.

«On je radoznali istraživač. Iz njegovih brojnih tehnika također se vidi da je on multimedijalni umjetnik. Isto tako je i analitičar, ali i lutalica. Nadam se da mi gospodin Skenderović neće zamjeriti, ali on luta kroz bespuća i umjetnosti i života. Nastoji pomiriti svojim interdisciplinarnim i multimedijalnim pristupom sve te kontroverze u životu, a i u samoj umjetnosti.»

Josip Skenderović Ago kaže za sebe da je umjetnik koji nije tematski ograničen i da su sve kreacije nastale spontano. Ipak, težišna usmjerenost je na zamišljenom prostoru, pri čemu nastoji likovne vrijednosti dovesti u jedan idealni odnos. I sve to različitim tretmanima, materijalima, kombiniranjem tehnika odnosno sukobljavanjem likovnih elemenata.

ago izlozba 3-mU svom obraćanju posjetiteljima izložbe, konzulica Ljerka Alajbeg rekla je kako je Josip Skenderović Ago i cijenjeni pedagog te je u Francuskoj ovaj njegov angažman veoma zapažen u tamošnjoj hrvatskoj zajednici. To je društveni rad na korist hrvatske zajednice koja je rasuta po cijelom svijetu.
Josip Skenderović Ago bavi se grafikom, crtežom, proširenim medijima, slikarstvom. Dva puta je dobio prvu nagradu za grafiku francuskog Ministarstva prosvjete, kao i medalje za zasluge te za umjetnost. Samostalne izložbe imao je i u Parizu, Bruxellesu, Zagrebu, Rijeci, Novom Sadu, Beogradu.
Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama, a profesor je likovnih i primijenjenih umjetnosti pri Lycéeu i nacionalnom školstvu u Francuskoj od 1999. godine.

Izložba je otvorena uz potporu Grada Subotice, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata te Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Tekst: Siniša Jurić
Photo: Nikola Tumbas

Tekst je preuzet s portala Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

Obaveštenje o kolačićima