Somborci na III. festivalu amaterskih kazališta u Slavonskom Brodu

Objavljeno: 09.09.2010. Pregleda: 44

logo-festival-amaterskih-kazalista-mU tjednu od 23. do 28. kolovoza održan je „3. festival amaterskih kazališta Slavonski Brod 2010.". Među šest kazališnih ansambala iz Hrvatske, BiH i Srbije, nastupili su i članovi mlađe skupine dramskog odjela HKUD-a „Vladimir Nazor" iz Sombora, s predstavom „Bubašvaba", autorice Lee Jeftić.

Mladi Somborci nastupili su 25. kolovoza na ljetnoj pozornici ispred Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić Mažuranić" u Slavonskom Brodu. Njihov prikaz života članova jedne suvremene obitelji i osoba koje su stjecajem okolnosti u stalnom kontaktu s njima pratilo je više od 300 gledatelja, nekoliko puta prekidajući predstavu burnim pljeskom. Treba napomenuti da je ansambl „Vladimira Nazora" bio daleko najmlađi na festivalu, tvorili su ga mladi dobi od 14 do 19 godina.

Predstava „Bubašvaba" rađena je po tekstu šesnaestogodišnje Lee Jeftić, koja je potpisala i režiju, a tumačila je i glavni lik u ovoj urnebesnoj storiji. Upravo ova mlada Somborka polučila je specijalnu nagradu organizatora za najbolji tekst sa suvremenom tematikom.

nazor glumci-m„Prezadovoljna sam nastupom moje ekipe na ovom festivalu. Baš se i pogodilo da nam ovo bude najbolja izvedba predstave do sada, vjerujem da su nas dodatno motivirali aplauzi gledatelja, organizatori kažu da ih je bilo više od 300. Ovoj nagradi se nisam ni u snu nadala, pa mi je tim i draža i svakako će mi biti najveća motivacija za daljnji rad. Iskreno, ranije nisam razmišljala o pisanju, primila sam se olovke kako bih napisala nešto što obožavam glumiti, a prikladnih tekstova toga žanra za moj uzrast nema. Sada sam dobila veliki poticaj i mislim da ću nastaviti tim stilom", kaže mlada i perspektivna Lea Jeftić.

Pokrovitelj festivala bio je Grad Slavonski Brod, a ovogodišnju smotru otvorila je zamjenica gradonačelnika Ilijana Vrbat Pejić, istaknuvši zadovoljstvo što je, zahvaljujući brodskim kazališnim entuzijastima, festival postao prepoznatljiv i izvrsno prihvaćen kulturni događaj. Na otvorenju je nastupilo brodsko Satiričko kazalište mladih s predstavom „Dnevnik Adama i Eve", a u sljedećim danima izvedene su predstave „Vila Lala" kazališta „Mika Živković" iz Retkovaca, „Zelena guska i Saloma" Bjelovarskog kazališta, „Zločestobija" Gradskog kazališta mladih iz Viteza i „Pismo iz Galicije" lanjskog pobjednika, kazališne družine „Štolcer" iz Čakovca.

Festival je zatvoren 28. kolovoza dodjelom nagrada najboljima.

Ivan Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima