Ljetovanje i program profesionalne orijentacije u Novom Vinodolskom

Objavljeno: 19.07.2024. Pregleda: 3

Oko 90 djece ljetovalo je od 1. do 8 srpnja 2024. godine u odmaralištu Crvenog križa Villa Rustica u Novom Vinodolskom, u sklopu kojega je proveden i program Profesionalne orijentacije za učenike sedmih razreda. U Novom Vinodolskom boravili su i učenici četvrtih i petih razreda cjelovite nastave – osnovne škole Matko Vuković i Ivan Milutinović iz Subotice, Matija Gubec iz Tavankuta, 22. oktobar iz Monoštora, te njihovi vršnjaci koji pohađaju izborni predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture iz Berega, Sombora i Sonte.
Za neku djecu ovo je bilo prvo odvajanje od roditelja i prvi susret s plavetnilom mora, a domaćini su osigurali školicu plivanja i siguran boravak u Novom Vinodolskom. Pregršt radionica, zabave i druženja upotpunilo je ovo ljetovanje.
Kako smo već naviknuli, tijekom ljetnog odmora Hrvatsko nacionalno vijeće organizira i program profesionalne orijentacije pod nazivom Gdje poći sutra?. U ovom programu sudjeluju učenici sedmih razreda, a cilj programa je upoznavanje učenika s vlastitim sposobnostima te mogućnostima daljnjeg školovanja, odnosno pomoć pri odabiru srednje škole. Ove godine u programu profesionalne orijentacije sudjelovao je 21 učenik. Oni su ovom prilikom imali profesionalni test sposobnosti i interesa, individualne razgovore te razne radionice koje su s njima realizirali psihologinja Jasna Vojnić, svećenik Vinko Cvijin, učiteljica Tanja Stantić i asistentice Dunja Šimić i Dragana Musin.
U istom razdoblju mlađi učenici uživali su u brojnim radionicama: plesu, karaokama, igrama, jezično-kreativnim radionicama, crtanjem svjetionika, oslikavanjem kamenja...
‚‚Djeca su zaista uživala. Baš su oduševljena kompletnom organizacijom i programom. Iz Sonte je išlo njih desetero učenika petog razreda koji su se družili i s drugom djecom, te stekli nove prijatelje. Za sve njih ovo je bilo prvo duže odvajanje od roditelja, a za neke i prvi susret s morem. Sve je bilo fantastično i djeca će ovo sigurno pamtiti još dugo", kaže nastavnica hrvatskog jezika u Sonti Tamara Kokai.
Uz domaćine, voditelji su se trudili svaki dan učiniti posebnim. Mnoge generacije unatrag pamte ljetovanje u Novom Vinodolskom, a sigurno će to biti slučaj i s ovom generacijom.
‚‚Svi dani su nam bili ispunjeni brojnim aktivnostima, a tijekom četiri dana imali smo četiri radionice koje su svi, podijeljeni u četiri skupine i prošli. To su bile kreativne i jezično-kreativne radionice, a uz to djeca su svakoga dana na plaži imali i sportske aktivnosti, poput boćanja, zračnog kuglanja, nogometa, košarke... A navečer smo imali zabavu i druženje, šetnju po gradu. Posljednjeg dana, odnosno večeri, onima koji su se u određenim segmentima pokazali kao najuspješniji dodijeljene su i diplome", priča voditeljica puta iz HNV-a Tanja Stantić i dodaje: ‚‚Ono što će djeca zasigurno pamtiti, jeste plivanje do otoka Svetog Marina. Naime, organizirali smo odlazak – odnosno plivanje do ovog malenog otoka, gdje smo obišli staru crkvicu, te smo se upoznali s ružom vjetrova. Naime, na svakoj klupi koja postoji na otoku utisnut je lokalni naziv vjetra koji puše s te strane. Ovo je bilo namijenjeno samo za učenike petog i sedmog razreda, i to samo za dobre plivače jer ipak je trebalo preplivati tamo 200 metara, a po povratku 300 metara. Mislim da je svima to bilo posebno iskustvo i sigurna sam kako će to pamtiti cijeli život".
Kao i ranijih godina ovaj projekt je financirao Grad Zagreb uz podršku Crvenog križa grada Zagreba, a organiziralo ga je Hrvatsko nacionalno vijeće.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima