Ljutovčani na XVI. danima hrvatskoga pučkoga teatra

Objavljeno: 05.03.2010. Pregleda: 49

Hrvatska čitaonica Hercegovac organizirala je u Hercegovcu od 26. do 28.veljače 2010. godine XVI. dane hrvatskoga pučkog teatra na kojem su nastupili kazališni amateri iz četiriju susjednih europskih država - Mađarske, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

U programu je nastupilo pet kazališnih skupina: Igrokazačko društva „Petrovo Selo" iz Petrovog Sela u Mađarskoj s predstavom „Plavi miš", autora Carla Laufsa/Curta Kraatza i redateljice Ane Škrapić-Timar; HKUD „Ljutovo" iz Ljutova u Vojvodini (Srbija) s predstavom „Martinove mengule", autora Geze Kopunovića i redatelja Nandora Klinockog; HAK Travnik iz Travnika s predstavom „Family", autora i redatelja Ante Bilića; „Picollo teatar" iz Staroga Grada na Hvaru (Hrvatska) s predstavom „Francuski krevet", autora T. Rogera i redatelja Michala Babiaka te domaćin - Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac s predstavom „Iščašena ideja", autora Vjekoslava Dominia i redatelja Ivana Bratkovića.

01 hercegovac 02 2010Nakon uspješnoga nastupa, kazališne skupine i njihovi voditelji i redatelji imali su prilike čuti poticajno-kritički osvrt prof. Stjepana Pepeljnjaka o viđenim predstavama.

Uz brojnu domaću publiku, na otvaranju XVI. dana prisutni su bili i Miroslav Čačija, bjelovarsko-bilogorski župan, Boro Bašljan, načelnik Općine Hercegovac i Marija Hećimović, predstavnica Hrvatske matice iseljenika.

Ovakvim okupljanjem kazališnim grupama iz Mađarske, Vojvodine, BIH i Hrvatske pruža se prilika predstaviti se hrvatskoj publici svojim kazališnim predstavama koje izvode na hrvatskom jeziku, u dijalektu kojim govore u svojim domicilnim državama.

02 hercegovac travnik 02 2010Takvim nastupima potvrđuju svoju dugogodišnju ustrajnu namjeru očuvanja materinskog jezika u domicilnim državama. Međusobno druženje i kontakti koji su sastavni dio Dana, rezultiraju lijepom suradnjom pa je za očekivati da budu zalogom budućih Dana pučkoga teatra.

Pokrovitelji ove jedinstvene manifestacije u Hrvatskoj, koja okuplja pučke kazališne skupine, bili su Ministarstvo kulture RH, Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Hercegovac uz organizacijsku potporu Hrvatske matice iseljenika.

/priredila K. Č., prema www.matis.hr/

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima