Najbolji recitatori na nagradnom izletu u Osijeku

Objavljeno: 02.12.2010. Pregleda: 43

U organizaciji Hrvatske čitaonice, trideset najboljih recitatora na hrvatskom jeziku otputovalo je 19. studenoga na jednodnevni nagradni izlet u Osijek u pratnji nastavnika i voditelja recitatorskih sekcija. Tijekom dana oni su posjetili Muzej Slavonije, Dječji odjel Gradske i sveučilišne knjižnice te su na kraju pogledali predstavu u Dječjem kazalištu.

Iako je dan bio oblačan, program posjeta bio je pun događaja. U najstarijem dijelu grada, u Tvrđi, posjet Muzeju Slavonije ostat će svima u dragoj uspomeni. Uz stručno vođenje prof. Mladena Radića djeca su vidjela rimske spomenike, zaustavili su se kod glazbenih automata - đuboksova, razgledali su brojne vitrine u kojima je izloženo mnogo eksponata: novac, građanska odjeća, namještaj, najvrjedniji predmeti umjetničkog obrta i mnogi drugi.

recitatori u osijeku2010-knjiznicaBilo je zanimljivo vidjeti predmete i uređaje pod zajedničkim nazivom „Ah ti kućanski poslovi" gdje su izloženi usisavači, hladnjaci, ventilatori, nekadašnje pegle i slično. Ipak, na sve je najveći dojam ostavio arheološki dio u kojem su u vitrinama izloženi grobovi sa zemljom, a pokraj njih predmeti nađeni u njima. To su grobovi sa arheološkog nalazišta Zmajevac. Svakako vrijedi pogledati ovu izložbu.

A na Dječjem odjelu Gradske i sveučilišne knjižnice recitatore je dočekala ljubazna ravnateljica Dubravka Pađen-Farkaš, dipl. knjižničarka. Ona je djeci i odraslima pokazala neobične knjige čija su otvaranja pratili uzdasi i djece i odraslih. Svi su htjeli pogledati, opipati knjige koje u sebi kriju nevjerojatne tajne (pa i čitave brodove!).

recitatori u osijeku2010-kazalisteDjeca su najviše očekivala predstavu „Junaci Pavlove ulice" u izvedbi Hrvatskog kazališta u Pečuhu. Koliko je predstava oduševila punu kazališnu dvoranu najbolje govori podatak da se tijekom predstave nekoliko puta pljeskalo najmlađem glumcu Dorianu, a recitatori su se poželjeli s njim i fotografirati. Neki su pitali hoćemo li ih vidjeti u Subotici?! Predstava poučna, izvrsno odigrana i, svakako, važna za djetinjstvo jer se u njoj obrađuju trajne vrijednosti prijateljstva i vjernosti idealima.

Puno srce dojmova svih koji su zasluženo bili na ovom izuzetnom izletu, pamti izlet po muzeju, knjižnici i kazališnoj predstavi, a u realizaciji ovoga puta pomoglo je Hrvatsko nacionalno vijeće.

Tekst: Katarina Čeliković

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima