U Sonti održano „Šokačko veče 2010.“

Objavljeno: 02.12.2010. Pregleda: 48

sokacko vece 2010-3Kulturno prosvjetna zajednica Hrvata „Šokadija" u Sonti, priredila je 20. studenoga tradicionalnu manifestaciju „Šokačko veče 2010", devetu zaredom. U programu održanom u velikoj dvorani Doma kulture, osim sonćanskih institucija kulture, sudjelovao je i folklorni ansambl HKUD „Osijek 1862" iz Osijeka.

Uz prikaz folklornih tradicija, organizatori su za gledatelje i uzvanike u predvorju Doma kulture priredili izložbu radova nastalih na ovogodišnjoj likovnoj koloniji i uradaka žena iz etno sekcije, a uspješno je realiziran i natječaj za izbor najbolje neobjavljene pjesme pisane šokačkom ikavicom.

Priredbu je otvorio zajednički zbor institucija kulture podunavskih Šokaca svečanom pjesmom Sonćanke Božane Vidaković „Šokadija", a potom je predsjednik KPZH „Šokadija" prof. Zvonko Tadijan pozdravio brojne uzvanike i gledatelje.

Među uzvanicima bili su i predstavnici Hrvatske diplomacije iz Beograda i Subotice Filip Damjanović i Vesna Njikoš-Pečkaj, voditelj vukovarskog ureda HMI Silvio Jergović, voditeljica ureda HMI u Puli Ana Bedrina, izaslanik predsjednika HNV-a u Srbiji Pero Horvacki, visoki dužnosnici Skupštine i Vlade AP Vojvodine Mato Groznica i Đorđe Čović, ravnatelj NIU „Hrvatska riječ" Ivan Karan, brojni predstavnici političkog, društvenog, kulturnog i crkvenog miljea iz Vojvodine, Hrvatske i Italije, a lokalnu vlast predstavljali su dužnosnici MZ Sonta.

sokacko vece 2010-2Manifestaciju je službeno otvorila konzulica savjetnik iz Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Vesna Njikoš-Pečkaj. Po običaju, gledateljima su se prvo predstavili najmlađi, članovi dječje folklorne sekcije „Šokadije", a poslije glazbenog bloka TS „Tandora" KUD-a „Mažoret", na pozornici su nastupili gosti iz Osijeka. Uslijedio je simpatičan nastup članova folklorne sekcije OKUD-a „Ivo Lola Ribar" iz Sonte. Predstavili su se koreografijom Mare Mihaljev, u kojoj su prikazani modificirani šokački plesovi i pjesme.

Gledatelji su vrlo s velikom pozornošću ispratili i proglašenje nagrađenih pjesama s natječaja „Za lipu rič". Prvu nagradu (dar NIU „Hrvatska riječ" i DSHV-a) autoru pobjedničke pjesme „Dreka duše" Josipu Dumendžiću - Meštru iz Bođana uručila je članica žirija konzulica Vesna Njikoš-Pečkaj. Javnim čitanjem najbolje pjesme autor je dirnuo duboko u emocije gledatelja i polučio dug pljesak.

Poslije još jednoga tamburaškoga bloka, ovoga puta združenog orkestra Osječana i „Tandore", uslijedio je drugi izlazak na pozornicu plesača „Osijeka 1862". Njihova izvedba koreografije „Podravska svadba" polučila je burni pljesak i prave ovacije prezadovoljnih gledatelja. Po završetku koreografije Osječani su tri puta izlazili „na bis". Uslijedio je atraktivan nastup folklorne sekcije odraslih KPZH „Šokadija" sa „Šokačkim pjesmama i igrama" u koreografiji Eve Lukić.

sokacko vece 2010-1Na samom kraju programa upaljena je prva svijeća na Adventskom vijencu smještenom na stolu ispod zastava Srbije i hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji, a predstavnici podunavskih Šokaca otplesali su veliko „Šokačko kolo". Voditeljica programa bila je Ljiljana Tadijan.

Proglašenje najbolje pjesme na natječaju „Za lipu rič"

Na književni natječaj „Za lipu rič" prijavilo se 11 autora s ukupno 33 pjesme. Odlukom prosudbenog povjerenstva koje su tvorili Vesna Njikoš-Pečkaj, Ivan Slišurić, Zlata Dasović, Ivan Devilla, Ivan Ćosić Bukvin, Tomislav Žigmanov, Katarina Čeliković, Antun Kovač i Zvonimir Pelajić, nagrađene su pjesme:

1. Dreka duše - Josipa Dumendžića iz Bođana

2. Molitelj pod zvizdama - Zlatka Gorjanca iz Sombora

3. Snaga - Mile Markova-Španovića iz Srijemske Mitrovice

4. Na badnju noć - Anice Krajačić iz Apatina

5. Šokadijo moja, ja sam tvoje sime - Antuna Krstina iz Kanade.

Nagrade za pjesnike donirali su: NIU „Hrvatska riječ", DSHV i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Tekst i slike: Ivan Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima