Održana središnja svečanost «Dužijance 2009»

Objavljeno: 13.08.2009. Pregleda: 58

Duzijanca 2009Središnja svečanost «Dužijance», svetkovine bačkih Hrvata koja se održava gotovo cijelo stoljeće, proslavljena je jučer, u raskošu običaja, tradicije, vjere, te poštovanja rada i zahvalnosti Bogu za obavljenu žetvu pšenice. Bandaš i bandašica, Nebojša Stipić i Marijana Kujundžić, na središnjem gradskom trgu predali su kruh od novoga žita gradonačelniku Saši Vučiniću.

«Temelji ovoga grada nisu ukopani već uzorani na okolnim njivama, oni nisu pod našim nogama, nego u našim vrijednim rukama i dobrim srcima, koja su spremna voljeti druge ljude i iskreno zahvaliti na plodovima svoga rada. Trebamo se zahvaliti i svima koji su u proteklih stotinu godina organizirali 'Dužijancu' i sačuvali njezine vrline za buduće generacije. 'Dužijanca' traje kroz vrijeme i živi s vremenom, ali ne da bi poprimila običaje sadašnjega vremena, nego da bi ga obogatila onim što u sebi nosi. Neka i ova 'Dužijanca' bude prepuna dobrote, otvorenih srca, vrijednih ruku koje nam jamče da ćemo i dalje moći živjeti od svoga rada. 'Dužijanca' je znak zajedništva i nadam se da ćemo je i iduće godine proslaviti i zahvaliti za još obilniji urod», rekao je gradonačelnik Saša Vučinić.

Proslavi «Dužijance» na središnjem gradskom trgu prethodilo je svečano misno slavlje u katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske, koje je predvodio pomoćni biskup vrhbosanski mons. Petar Sudar.

«Bez kruha nema života. Zato je čovjek osjećao da treba zahvaliti i radost podijeliti, jer je žetva uvijek bila zalog - prezimit ćemo zimu. A Bog od kruha za život stvara kruh koji nam daje nebeski život. 'Dužijanca' nije samo sjećanje na neke lijepe prošle običaje, već ona danas ima bitnu poruku za čovjeka: Nisi gospodar svoga života, to ti je dar i znak povjerenja, ali i znak nečije neograničene ljubavi. Stoga biti zahvalan znači priznati svoju ograničenu moć i priznati Božju neograničenu svemoć, i tek u tom skladu život može biti radost», poručio je u svojoj propovijedi mons. Petar Sudar.

Nakon svete mise uslijedio je mimohod sudionika i gostiju «Dužijance», kako iz zemlje tako i iz inozemstva, čije su bogatstvo kulture i ljepotu njihove narodne nošnje, popratili i pljeskom nagradili brojni ljubitelji ove žetvene manifestacije. Među njima bilo je i starijih sugrađana, koji se rado prisjećaju proslave «Dužijance» i prije nekoliko desetljeća.

«Ove godine mi je unuka mala bandašica, pa sam dobio pravo sjediti ovdje na trgu, a žena je otišla u crkvu. I ja sam kao mlad sudjelovao u proslavi 'Dužijance'. U to vrijeme mimohod kosaca, risara i konjičkih zaprega kretao je od hipodroma. Imao sam trkaće konje, pa sam bio s jahačima u povorci, bilo je to doista lijepo kad smo mladi bili. 'Dužijanca' se održavala samo u sklopu crkve, a sada se sve izmijenilo, sve je nešto moderno, suvremeno došlo, ali dobro, svako vrijeme nosi svoje ljepote», mišljenja je jedan od starijih sugrađana. (tekst Marija Matković, fotografija Dejan Vuković)

Tekst preuzet s web stranica Uredništva na hrvatskom Radio Subotice.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima