Predstavljena knjiga «Dužijanca u srcu» mons. Stjepana Beretića

Objavljeno: 13.08.2009. Pregleda: 45

Duzijanca u srcuTrogodišnje slavlje velikog jubileja, stote obljetnice «Dužijance», u organizaciji Instituta «Ivan Antunović», započelo je sinoćnjim predstavljanjem knjige «Dužijanca u srcu» mons. Stjepana Beretića, u HKC «Bunjevačko kolo». U knjizi su objedinjene sve dosadašnje propovijedi mons. Stjepana Beretića na svečanim večernjim svetim misama uoči proslave «Dužijance». On ističe da je knjiga «Dužijanca u srcu» priznanje svima koji svojim srcem 'čuvaju' dužijancu.

«Jedna nas ljubav vodi i danas, jednim se srcem radujemo jedni drugima i Bogu našem. Ništa se dužijanca promijenila nije, duh njezin je isti i volim tu i takvu dužijancu. Iza dužijance stoji svemogući dobri Bog, koji nas obasiplje svojim bezbrojnim dobročinstvima. Iza dužijance stoji naš hrvatski narod i bunjevački rod, s bogatstvom svoje povijesti, kulture i predivnih običaja, kao što je i dužijanca, koja nas zato svake godine i ispunja ponosom, radošću i zahvalnošću. Zato će dužijanca trajati dok je nas, zapravo ona će trajati vječno. Neka ova knjiga bude priznanje svima koji svojim srcem 'čuvaju' dužijancu», rekao je u svom izlaganju mons. Stjepan Beretić.

O knjizi je, uz autora, govorio predsjedatelj Instituta mons. dr. Andrija Kopilović, prema čijim je riječima zadaća dužijance prenošenje temeljnih vrednota kršćanske etike i bogoštovlja, osobito u današnje vrijeme materijalne i duhovne krize.

«Bački Hrvati u dužijanci prepoznaju jedan od elemenata vlastitog identiteta, te stoga dužijance ima i zadržat će svoju duhovnu nit i zadaću prenošenja temeljnih vrednota kršćanske etike i bogoštovlja. Više nego ikada zadaća je Crkve i naroda sačuvati tradicionalnu nit dužijance kao most prenošenja spomenutih vrednota u današnjem društvu, u kojem na prvi pogled nema osjećaja zahvalnosti Bogu i čovjeku. A kako događaji poput dužijance ulaze čovjeku u srce, onda mi je radost što je upravo prva knjiga o dužijanci, knjiga koja je izišla iz srca i koja je našla mjesto u srcu», rekao je mons. Andrija Kopilović.

Poneke od Beretićevih propovijedi objavljivane su u katoličkom mjesečniku «Zvonik», čiji dugogodišnji urednik, a ujedno i recenzent knjige «Dužijanca u srcu», preč. mr. Andrija Anišić, kaže kako autorove misli o dužijanci koje prenosi vjernicima u svojim propovijedima, djeluju inspirativno. «Stipini hvalospjevi dužijance polaze iz srca. On je radio rís, gledao je i slušao kako njegov braca pravi dužijancu, kako Bogu zahvaljuje u dvorištu svog salaša. Zato mu svaka dužijanca budi drage uspomene. Puno je puta slavio dužijancu, napose u crkvi, i čitao ponos s lica njezinih sudionika. Svojim mislima nas jednostavno oduševljava da i mi stavimo dužijancu u srce i da ona postane dio našega bića», naveo je preč. mr. Andrija Anišić.

Knjigu je predstavila i urednica izdanja Katarina Čeliković.

«Neki će se čitajući ovu knjigu sjetiti nekih događaja iz godine u kojoj je propovijed bila izrečena ili će se možda prepoznati na fotografijama, a svakako nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ova knjiga dotiče srce jer je proizašla iz srca i ostaje u srcu», istaknula je Katarina Čeliković.

Tijekom večeri publika je mogla čuti i ulomak iz knjige u izvedbi Lazara Cvijina, a za glazbeni dio večeri bio je zadužen Katedralni zbor «Albe Vidaković».

Također su tom prigodom dodijeljene i nagrade Instituta «Ivan Antunović» za doprinos na duhovnom i kulturnom području hrvatskoga naroda u Bačkoj. Tako je prva nagrada, dodijeljena vlč. dr. Marinku Stantiću za rad s ovisnicima u Zajednici «Hosana», druga nagrada dodijeljena je HKPD «Matija Gubec» za organiziranje dječjeg festivala «Djeca su ukras svijeta», dok je treća nagrada ove godine pripala sedmeročlanoj obitelji Neste i Anice Gabrić. (Marija Matković)

Tekst preuzet s web stranica Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima