Popularizacija Štefanovićeve dječje opere u Hrvatskoj

Objavljeno: 26.07.2024. Pregleda: 5

Ove se godine obilježava 100 godina od smrti petrovaradinskog skladatelja Franje Štefanovića (1879. – 1924.), te tim povodom njegovo najpoznatije djelo, dječja opera Šumska kraljica gostuje u više gradova u Hrvatskoj. Nakon Zagreba i Osijeka, Šumska kraljica prikazana je prošloga tjedna u Požegi, u tamošnjem Gradskom kazalištu. Operu izvode učenici Muzičke škole Isidor Bajić iz Novog Sada pod vodstvom profesorice Ane Kovačić a produkcija predstave ostvarena je u suradnji s HKPD-om Jelačić iz Petrovaradina.
Šumska kraljica smatra se prvom operom za djecu u svijetu a njezini izvođači isključivo su djeca. Štefanović je napisao daleke 1919. godine na tekst Mihovila Peitza. U operi se pojavljuju djevojčica Ružica, njezin brat Dinko, Vilinska kraljica, stari patuljak, vile i patuljci. Glavna tema je pomaganje bližnjemu a ovakim djelima djeca se od malih nogu potiču da upoznaju i zavole operu. Cilj gostovanja u Hrvatskoj bio je upoznavanje šire hrvatske javnosti s jedinstvenim opernim djelom, ali i sa skladateljem Štefanovićem, čiji su lik i djelo sastavnica slavne prošlosti petrovaradinskih Hrvata.
Izvedbi Šumske kraljice u Požegi, među ostalim, nazočili su i veleposlanica Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić, izaslanik hrvatske ministrice kulture i medija Žarko Španiček, predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata Ivo Martinović, predsjednik HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina Mirko Turšić, ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović, zamjenik požeško-slavonske županice Nikola Ivanović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić te brojni drugi.
U svom obraćanju, predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata Ivo Martinović pozdravio je prisutne i zahvalio svima koji su pomogli ovo gostovanje, a naročito poduzetniku iz Požege Darku Radiću.
U izjavi za naš tjednik predsjednik HKPD-a Jelačić Mirko Turšić kaže kako je hrvatska turneja Šumske kraljice opravdala njihova očekivanja.
‚‚U sva tri grada imali smo pune dvorane i dobru reakciju publike, kako djece tako i njihovih roditelja. Trebali smo ovoga ljeta gostovati i na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku ali zbog financijskih i tehničkih razloga taj plan prebacujemo za iduću godinu. Inače, naša Šumska kraljica je i ranije, prije desetak godina, gostovala u Zagrebu i Osijeku za što je zaslužan tadašnji predsjednik udruge Petar Pifat", kaže Turšić.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Šetnja u sklopu izložbe S Božjom pomoći
  • Dužijanca u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima