Izbor za najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske

Objavljeno: 26.07.2024. Pregleda: 6

Po jedanaesti puta u Tomislavgradu je održana Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske, u organizaciji Udruge Stećak i u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika i Kulturno informativnim centrom Tomislavgrad.
Među 21 djevojkom koje su pristigle iz 14 država s tri kontinenta, stručni žiri pobjednicom je proglasio Fabianu Guzman Mileta iz Bolivije. Titula prve pratilje pripala je Barbari Piuković iz Srbije, dok je druga pratilja bila Teodora Tašić iz Kosova. Dodijeljena je i titula miss fotogeničnosti, koja je pripala Ani Vukić iz Tolise na osnovu rezultata glasovanja putem društvene mreže Facebook.
Osim Barbare Piuković koja je predstavljala HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice, na reviji je sudjelovala još jedna Hrvatica iz Srbije – Ana Mandić uime udruge Cro-femina iz Subotice. Djevojke iz Srbije natjecale su se u bunjevačkoj nošnji. Voditeljica njihova puta u Tomislavgrad bila je Nada Sudarević a asistentice u odijevanju nošnje bile su Katarina Piuković i Dunja Šimić.
Osim revije u Tomislavgradu, natjecateljice su imale dvije foto sesije (na otoku Pašmanu i u Mandinom selu u BiH), pripremnu reviju u Biogradu na Moru, a posjetile su još i Zadar i Nacionalni park Blidinje.
Barbara Piuković ističe zadovoljstvo postignutim uspjehom ali i cijelim šestodnevnim programom.
‚‚Bilo je ovo jako zanimljivo iskustvo, upoznala sam Hrvatice i hrvatske nošnje iz različitih krajeva svijeta. Posebno su mi bile zanimljive sudionice iz nekih daljih zemalja gdje nisam ni znala da ima Hrvata, čuti koji su im korijeni", kaže Barbara.
Revija je održana pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog narodnog sabora Dragana Čovića, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije, Grada Biograda na Moru i Općine Tomislavgrad. Ova manifestacija ima za cilj povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta. Nastup Hrvatica iz Srbije na reviji pomogla je i NIU Hrvatska riječ iz Subotice.

Izvor: Hrvatska riječ


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Šetnja u sklopu izložbe S Božjom pomoći
  • Dužijanca u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima