Program prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije

Objavljeno: 18.08.2023. Pregleda: 96

Ugovori za odobrene projekte koji se finaciraju iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija potpisani su prije mjesec dana, a ubrzo nakon potpisivanja ugovora počela je i realizacija odobrenih projekata. Ukupno ih je 25, a njihova vrijednost je 530.000 eura. Sredstva su dobile udruge, župe, škole, profesionalne hrvatske institucije u Srbiji, a projekti se realiziraju s partnerima iz Hrvatske.
Većina partnera kroz ovogodišnje projekte nastavlja prošle godine uspostavljenu suradnju. Neki su otišli i korak dalje i suradnju i proširili.

Biblioteka Croatica

Filozofski fakultet Osijek i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata realiziraju projekt Knjižnice u funkciji kulturne i znanstvene suradnje. Kroz ovaj projekt u prostoru Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata bit će uređena knjižnica. „Nakon dugogodišnje suradnje s Filozofskim fakultetom, ovaj projekt je nastavak te vrijedne i značajne suradnje. Stoga nam je prioritet funkcionalna knjižnica Biblioteka Croatica u prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata opremljena adekvatnim namještajem u funkciji zaštite i dostupnosti knjižne i slične građe. Kao posljedica ove suradnje među knjižnicama je bolja znanstvena komunikacija te promoviranje rada knjižnice i povećanje njene prepoznatljivosti na lokalnoj i regionalnoj razini", kaže v. d. ravnateljice ZKVH-a Katarina Čeliković. Osim knjižnice bit će kompletno sređen unutarnji dio Zavoda, te dio fasade. Radovi će trajati narednih mjesec dana. „Iznimno nam je važno Biblioteku Croatica i arhivsku građu smjestiti u jedan funkcionalan prostor. ZKVH je u jednom ne baš funkcionalnom prostoru, pa je jako važno osmisliti prostor Biblioteke Croatica koji će omogućiti i znanstvenu suradnju, kako u fondu koji je važan za naše istraživače, jednako tako i u komunikaciji s Filozofskim fakultetom", kaže Čeliković.
ZKVH je na korištenje od Hrvatskog nacionalnog vijeća dobio i jednu prostoriju u staroj zgradi HNV-a, te će uz finkcionalan prostor za biblioteku biti uređen i novi ured za ravnateljicu.

Udžbenici i dječji festival

Za udrugu Bela Gabrić ovo je također druga godina da koristi sredstva prekogranične suradnje iz Programa Hrvatska-Srbija, a novac će biti utrošen za udžbenike za učenike koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. „HPD Bela Gabrić i skrbi o učenicima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, da im osiguramo što bolje uvjete za kvalitetnu nastavu i svi naši projekti usmjereni su na to. Besplatni udžbenici naravno da puno znače i roditeljima i djeci", kaže članica ove udruge Marina Ivanković Radaković.
Kroz ovaj projekt bit će osigurani svi potrebni udžbenici i radne bilježnice za 50 predškolaca i 250 učenika koji pohađaju osnovnu školu na hrvatskom jeziku, kao i za 100 učenika koji pohađaju Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture diljem Vojvodine.
Partner udruzi Bela Gabrić je Grad Ilok. „Prošlogodišnja suradnja prošla je jako dobro. Kroz ove projekte vidjeli smo mogućnost da pomognemo učenicima u nastavi na hrvatskom jeziku. Što se tiče Grada Iloka mi smo se ove godine odlučili za nešto drugačiji program. Bit ćemo više koncentrirani na djecu. Pripremamo ‘Iločki dječji mozaik’, što je u stvari radijska emisija na Radio Iloku gdje će sudjelovati djeca i iz Subotice koja će biti u ulozi voditelja radijske emislije s temama kulture, tradicije, običaja na području Iloka i Subotice / Vojvodine. Planiramo dječji festival na koji će doći i učenici iz Subotice. Festival će biti osmišljen tako da djecu podsjetimo na neke stare dječje igre, kao što su skakanje u vreći, povlačenje užeta, te igra poput ‘čovječe ne ljuti se’, ali s iločkim znamenitostima. Preko projekta će se izraditi 75 komada društvene igre, kulturno-edukativno-povijesnog sadržaja na temu povijesnih činjenica o Gradu Iloku od kojih će se po jedan primjerak pokloniti hrvatskim školama u Vojvodini", kaže Marijana Jukić, koja je ugovor potpisala u ime Grada Iloka.

Vladislavci i Sonta

KPZH Šokadija iz Sonte i Općina Vladislavci također nastavljaju započetu suradnju. „Općina Vladislavci će kroz ovaj projekt obnoviti jednu javnu površinu ispred Doma kulture u Voćinu. U tom Domu održavaju se razne manifestacije, a kroz ovaj projekt osigurat ćemo prostor i za nastupe na otvorenom. Drago nam je da u Srbiji imamo dobre partnere kakva je udruga iz Sonte. Ne samo da smo partneri u projektu, već i širimo suradnju, pa smo tako bili gosti na njihovoj Šokačkoj večeri. Nadamo se i nastavku suradnje, ne samo u prekograničnim projektima, već i u projektima koje financira Europska unija, a od čije realizacije koristi mogu imati Hrvati u Srbiji", kaže načelnik Općine Vladislavci Marjan Tomas i dodaje kako osim infrastrukture koja se svakako treba razvijati s obje strane granice, ključno je povezati ljude i ti odnosi su po njegovim riječima i najvažniji.
„Iz projekta prekogranične suradnje s Općinom Vladislavci prošle godine izgradili smo u Šokačkoj kući jedan otvoreni prostor, kako bi ljeti naša dešavanja mogli organizirati vani. Ove godine sredstva smo dobili za rekonstrukciju krovišta kao i za uređenje pomoćne prostorije gdje bi mogli imati izložbu starih alata", kaže predsjednik Šokadije Mato Zec.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima