U Šidu obilježen crkveni god i 13. obljetnica HKD-a Šid

Objavljeno: 30.06.2023. Pregleda: 48

U Šidu je 16. lipnja 2023. godine obilježen crkveni god, svetkovina Presvetog Srca Isusova i 13. obljetnica rada HKD-a Šid. Slavlje je počelo u jutarnjim satima svečanom svetom misom koju je predvodio generalni vikar Srijemske biskupije Josip Ivešić u zajedništvu sa župnikom domaćinom Nikicom Bošnjakovićem, svećenicima Srijemske biskupije, grkokatoličkim svećenicima crkve iz šidske općine i svećenikom iz Tovarnika. S oltara je župljanima poslana poruka da srce Isusovo svima bude riznica mudrosti i snage i da svi budemo otvorena srca i jačamo svoju radost.

Trinaest godina

Upravo na proslavi crkvenog goda prije 13 godina, na prijedlog nekoliko entuzijasta iz Šida, osnovano je HKD Šid. Želja župljana bila je njegovati hrvatsku tradiciju i običaje kroz djelovanje nekoliko sekcija udruge. Kao i svaki početak, i njihov je bio težak. No, korak po korak uspjeli su okupiti članstvo i osnovati prvo folklornu i tamburašku, a zatim i druge sekcije. Iza njih su brojni nastupi, smotre, revije nošnji, književne večeri i likovne kolonije.
„Na početku rada sve je išlo dobro. Bilo je puno entuzijazma, puno truda i rada i brojnih nastupa. U 2019. godini imali smo čak 36 nastupa. Ali, osim uspona bilo je i padova. Nekoliko naših članova je preminulo, mnogi su otišli na daljnje školovanje i sve se to odrazilo na manji broj aktivnosti. Pojavom koronavirusa 2020. godine prestali smo s radom. Okupili smo se i počeli aktivnije vježbati prošle godine nakon manifestacije Srijemci Srijemu. Trenutno je aktivna tamburaška, folklorna i recitatorska sekcija, te likovni klub koji svake godine organizira likovnu koloniju u našoj udruzi. Trudit ćemo se biti aktivni i ubuduće. Čitav naš rad u proteklih 13 godina uskoro će biti objavljen u monografiji koju priprema Josip Pavlović", istaknula je predsjednica šidske udruge Zorica Šafarik.

Podrška iz Hrvatske

Uz domaćine (starija folklorna skupina HKD-a Šid), u kulturno-umjetničkom programu predstavili su se Kulturni centar Klasje iz Privlake, KUD Apševački veseljaci iz Apševaca i SKUD Jednota i KUD Đura Kiš iz Šida.
„Ova druženja su iznimno važna za njegovanje hrvatske kulture i običaja. Puno nam znači kada putujemo izvan granica Hrvatske i kada gostujemo u susjednim zemljama kako bismo širili svoju kulturu. Ali isto nam je i iznimno važno da se upoznamo i s kulturom drugih naroda. Drago nam je što smo u Šidu kako bismo dali podršku našim prijateljima", kaže predsjednica i voditeljica KC-a Klasje iz Privlake Jela Janjić.
Apševački veseljaci i Klasje često nastupaju zajedno.
„Ovo nam nije prvi nastup u Srbiji. Prošle godine smo bili u Petrovaradinu. Nadam se da će se suradnja sa šidskom udrugom nastaviti, da ćemo i u budućnosti surađivati. Očekujemo da u kolovozu budu naši gosti na proslavi 10. obljetnice rada naše udruge", kaže tajnik KUD-a Apševački veseljaci Ivan Plavšić.
Predsjednica Društva zahvalila je svima na podršci da nastave raditi na očuvanju tradicije i svega što su započeli prije 13 godina.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
  • Dužijanca u Žedniku
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima