Upoznavanjem i suradnjom učenika do homogenizacije naroda

Objavljeno: 30.11.2010. Pregleda: 43

pecuh 12112010-posjet skolskom centruMeđusobno upoznavanje, druženje te razmjena iskustava bili su razlozi susreta učenika srednjih škola koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku u Republici Mađarskoj i Republici Srbiji. Susret je održan 12. studenoga u Pečuhu, u školskom centru i učeničkom domu „Miroslav Krleža".

Član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za obrazovanje Pero Horvacki ističe značaj ovoga susreta.

„Ovdje su učenici škola iz Mađarske, Hrvatske i iz Srbije. Djeca se ovdje međusobno upoznaju te razgovaraju o problemima, uspjesima te pozitivnim stranama učenja na hrvatskom jeziku. Ta iskustva će im itekako dobro doći kada se vrate u svoje škole."

Antonija Tumbas koja ide u III. F razred u subotičkoj Gimnaziji kaže da je učiti materinji jezik u potpuno jezično stranom okružju puno teže.

„Shvatili smo da je njima teže ne samo naučiti nego i očuvati vlastiti jezik i njime govoriti ovdje. Velika je jezična razlika. Nama je puno lakše."

Za učenika istog ovog razreda Vladimira Peića, zanimljivo je to što je u Mađarskoj veliki broj učenika zainteresiran za nastavu na hrvatskom jeziku. Njemu se također dopada učenje u školskom centru.

„Pozornost mi je privuklo to što je ovaj učenički dom gotovo popunjen. Oni su ovdje navikli na drugačije uvjete, jer nama je srpski jezik bliži nego je njima mađarski. Tako je nama lakše naučiti hrvatski. Učenje u školskom centru je, rekao bih, bolje nego što su uvjeti učenja kod nas. Jedino je prostor za učenje veoma mali i može se samo prespavati."

Ravnatelj ove ustanove Gábor Győrvári ponosan je na njezin uspjeh, te ističe da je ona doista centar očuvanja hrvatskog jezika i naroda u Mađarskoj. On dodaje kako je to škola hrvatske tradicije i europske budućnosti. Sastavni je dio mađarskog odgojno-obrazovnog sustava i zadaća joj je pripremiti učenike za maturalni ispit na srednjem i višem stupnju, odnosno za klasifikacijske ispite visokih učilišta. Nastavni jezik je hrvatski, a tradicionalno, na mađarskom jeziku se radi na satima mađarskoga jezika i književnosti. Stručni predmeti predaju se dvojezično.

Tekst: Siniša Jurić

Tekst je preuzet s portala Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima