Dražen Prćić: Subotica, priča o fotografiji III.

Objavljeno: 29.12.2023. Pregleda: 91

Subotički pisac i novinar Dražen Prćić pokrenuo je 2009. u tjedniku Hrvatska riječ rubriku Priča o fotografiji koja postoji i danas. Iz ove rubrike u međuvremenu rodilo se nekoliko knjiga među kojima i Prćićeva trilogija Subotica : priča o fotografiji. Sveukupno, u tri naslova, Prćić nam je na svojstven način približio parčiće gradske povijesti u posljednjih stoljeće i pol.
Treći i posljednji dio, koji je nedavno objavljen, kroz šezdesetak fotografija, odnosno pratećih tekstova, tematizira bližu povijest, točnije drugu polovicu 20. stoljeća. Kuriozitet najnovije knjige je što je ovo razdoblje kojega je Prćić (rođen 1967.) dobrim dijelom bio suvremenik; doba je to njegova djetinjstva, odrastanja (famozne 80-e), sazrijevanja. Samim time i priče su obrađivane s više insajderskih uvida, ali i emocija.

Druga polovica 20. stoljeća

Prćić kaže kako ovim knjigama nastoji od zaborava sačuvati ljude, mjesta, ali i način života te lokalne fenomene. Ujedno, kako praunuk glavnog gradskog arhivara Martina Horvackog, na ovaj način nastavlja svojevrsnu obiteljsku tradiciju.
‚‚Knjiga ima i jedan osobni pečat s dozom sjete jer nekih mjesta i ljudi više nema. Pišem i o stilu života toga vremena te nastojim iskazati poštovanje ljudima koji su u različitim sferama pridonijeli tome da se slava Subotici proširi po svijetu", kaže Prćić.
U novoj knjizi našle su se priče o Muškom štrandu, autobusnoj liniji 6 koja je spajala Palić s gradom, o slastičarni Triglav na Malom korzu, čuvenom sladoledu koji se točio iz aparata u Strossmayerovoj ulici, Gradskom klizalištu, bazenima, kinu Jadran, restoranima Bela lađa i Elza, robnoj kući Standard, kioscima, tvornici bicikala Partizan, rock bendu Komete, disco večerima u Bunjevačkom kolu i palićkoj Amfori, posjetu tavankutske udruge Matija Gubec čuvenom venecijanskom bienalu… Obrađeni su i pojedini lifestyle momenti: bilijar, fitnes, pizzerije… Kada je riječ o poznatim ličnostima, Prćić piše o književniku Danilu Kišu, filozofu Radomiru Konstantinoviću, glumici Gizi Vuković, slikarima Ivanu Balaževiću i Istvánu Szajkóu, glazbenicima i kompozitorima Gáboru Lengyelu i Srđanu Čoliću (Moby Dick), modnoj dizajnerici Mariji Šabić, profesoru povijesti Rudolfu Kolaru… Ni ovoga puta nisu zaobiđeni sportski velikani, te možete čitatati priče o asovima kao što su Josip Zemko, Vilim Harangozó, Momir Petković, Davor Štefanek, Ivan i Matej Sabanov, a spominju se i istaknuti tenisači i tenisačice TK-a Spartak, ispričana je priča o nastanku FK-a Spartak i sl.

Sentimentalna povijest

Vrlo posjećena promocija nove Prćićeve knjige održana je 12. prosinca u subotičkom Gradskom muzeju, a uz autora o knjizi su govorili i ravnatelj Povijesnog arhiva Subotica Stevan Mačković i arhivist Dejan Mrkić.
‚‚Držen nastavlja svoj serijal na koji publika, kao što vidimo, dobro odgovara. Knjiga je laka za čitanje, može se čitati od početka, sredine ili s kraja, a svatko može naći nešto zanimljivo", kaže Stevan Mačković.
‚‚Ovo je jedna sentimentalna povijest koja dotiče neka mjesta i ljude. Neki su još tu, neki su preminuli. Trilogija je dragocjena i kao svojevrsni leksikon važnih subotičkih pojmova. Naravno, ne bi sve stalo ni u tisuću priča, ali je na ovaj način bar dio toga sačuvano", kaže Dejan Mrkić.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)Izdanja drugih izdavača

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima