Subotička Danica za 2024. godinu

Objavljeno: 12.01.2024. Pregleda: 91

Nova Subotička Danica, kalendar-godišnjak o svojem 103. godištu, za 2024. godinu, izišao je pred čitatelje. Urednik Josip Štefković i članovi Uredničkog vijeća: Stjepan Beretić, Katarina Čeliković, Terezija Sekereš, Vesna Huska i Marko Tucakov pripremili su za čitatelje mnoštvo štiva na više od 300 stranica.
Drugi puta, a prvi puta u svojstvu biskupa, čitatelje pozdravlja subotički ordinarij Franjo Fazekas, čije je imenovanje i ređenje obilježilo crkvenu stvarnost u Bačkoj tekuće godine.
Apostolsko pismo u obliku motuproprija vrhovnog svećenika Franje Vi ste svjetlost svijeta predstavio je u rubrici Papa govori crkvi i svijetu Andrija Anišić. U rubrici Duhovnost o. Mato Miloš pokušao je odgovoriti na pitanje kako živjeti vjeru u svakodnevici i prihvaćati stvarnost svoga življenja. On je svoj odgovor posvetio 150. godišnjici rođenja sv. Male Terezije, čije se obilježavanje upravo završava. Velečasni Dušan Balažević piše o obitelji Ulma, čiji su članovi nedavno beatificirani. Nataša Momčilović Firanj svoje je razmatranje naslovila s Bog je gratis, a o. Zlatko Žuvela piše na temu Svom dušom. Uz prvu obljetnicu smrti pape Benedikta XVI., 31. prosinca, vlč. Daniel Katačić pokušava odgovoriti na pitanje Otkud kriza u Crkvi i kako je riješiti?.
O. Gerard Tomo Stantić ponovo ima svoju rubriku, koju je uredio o. Mato Miloš, i to uz članak na temu Sveta Mala Terezija – inspiracija sluzi Božjemu o. Gerardu Tomi Stantiću. U rubrici Narodno blago priložen je detaljan članak A. Anišića o Dužijanci proslavljenoj ove godine prvi puta u Mostaru. O Žalosnoj dami piše Ruža Silađev. Štivo za trenutke odmora predstavljeno je prozom Baćica na tavanu Ivana Tumbasa i razmatranjem Čuvajte se licemjerja Alojzija Firanja. Starovircku pripovićku Palčić iz bundive, koju je ispripovidala Sonćanka Ana Kuruc, priredila je Ruža Silađev.
Malu Danicu uredila je Katarina Čeliković, a rubriku Mladi Subotičke biskupije Terezija Sekereš. Obiteljske razgovore s bračnim parom Ljubicom i Ivanom Tumbasom vodili su Vesna i Ladislav Huska, a u obiteljskoj rubrici su se javili i Ana i Petar Gaković pričom Vrtlarenje – škola rasta i odgoja.
Zlata Vasiljević je u rubrici Kultura predstavila knjišku produkciju Hrvata u Srbiji 2022. – 2023. U toj su godini, navedeno je, izišla 33 naslova, pet časopisa i sedam listova. Rubrika Da ih ne zaboravimo govori o još jednom slavljeniku, u članku Aleksandra Skenderovića Lajčo Budanović, biskup – fizički napad na biskupa. U povijesnom kutku nalazi se članak Životni put Đure Arnolda – uz 250. godišnjicu od početka gradnje subotičke katedrale te tri članka o povijesti naših sakralnih građevina čije su se obljetnice izgradnje slavile ili će se slaviti 2024. godine: kapele sv. Ane u Kerskom groblju i u Tavankutu i crkva Svetog Križa u Somboru. Marija i Martin Šeremešić odgovaraju na pitanja podrijetla Šokaca Bačkog Monoštora, a Zvonimir Cvijin i Nevenka Fabian Vidaković predstavljaju Društvo vojvođanskih i podunavskih Hrvata.
Andrija Anišić se opsežno osvrće i iznosi mnoštvo materijala o jubileju 100 godina Družbe Kćeri Milosrđa u Subotici. Tu su i obljetnice drugih crkava, svećnička okrugla slavlja, informacije o jednom biskupskom, jednom svećeničkom i jednom đakonskom ređenju i dva nekrologa. Kratki rezime 2023. godine u katoličkoj zajednici bačkih Hrvata donosi Tomislav Vojnić Mijatov.
I u ovoj Danici brojni domaći pjesnici i prozaisti objavili su svoje uratke: Kata Kovač, Milica Kopilović, Zlatko Gorjanac, Pavka Domić, Katarina Firanj, Josipa Dević, Kata Milodanović Ostrogonac, Franjo Ivanković, Ružica Todorović, Denis Kovač, Marica Mikrut, Biljana Grbavac, +Verica Dulić, Željka Zelić Nedeljković, Josip Dumendžić Meštar, Ljiljana Bačlija, Zlatko Urbanek, Mirko Kopunović, Nevena Mlinko, Katarina Čeliković, Agata Rižanji, Ivan Tumbas i Ivan Pašić.
Danica, na čijem se ovitku nalaze dvije crkve slavljenice – subotička katedrala sv. Terezije i crkva Uzvišenja sv. Križa u Somboru, može se nabaviti u svim župnim uredima i crkvama Subotičke biskupije.

Izvor: Hrvatska riječ (M. T.)

Izdanja drugih izdavača

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima