Jasna Melvinger: O Iliji Okrugiću Srijemcu

Objavljeno: 06.01.2012. Pregleda: 5

Svoj znanstveno-istraživački rad posvećen djelu Ilije Okrugića Srijemca Jasna Melvinger je na lijep način okrunila knjigom „O Iliji Okrugiću Srijemcu", koja je objavljena polovicom prosinca 2011. godine, u nakladi NIU „Hrvatska riječ" iz Subotice. Knjiga na 168 stranica donosi članke i rasprave književnopovijesne i jezikoslovne problematike, koji se bave različitim područjima i aspektima Okrugićeva književna stvaralaštva. Riječ je o kompilaciji tekstova koji su već ranije, u drugom kontekstu i ponešto drugačijoj redakciji, objelodanjivani u zbornicima stručnih skupova i književnim časopisima u Srbiji i Hrvatskoj.

Knjiga sadrži ukupno 12 tekstova: „Soneti", „Šaljive poeme", „Tri povijesne drame", „Okrugićev bidermajerski teatar", „Dramska naracija u igrokazu 'Šokica'", „Hunjkava komedija", „Okrugić i Zemun", „Nikola Iločki kao Okrugićev književni lik", „Suradnja s Ivanom Antunovićem", „Okrugić i narodna književnost", „Hvalospjevi crnogorskom knezu i srpskom kralju" i „Regionalna jezična obilježja u Okrugićevom književnom djelu".

Tekstove Jasne Melvinger odlikuje skrupulozan istraživački pristup i analiza vrsne jezikoslovke. Imajući u vidu i to da se radi o jednoj od najboljih poznavateljica Okrugićeva opusa, koja je od 2007. pripremila i pogovorila četiri knjige njegovih pjesničkih i dramskih djela, ova bi knjiga mogla biti od koristi ne samo onima koji žele upoznati, već i onima koji žele proširiti svoje spoznaje o bogatoj literarnoj ostavštini hrvatskog kulturnog velikana iz Srijema.

Knjiga „O Iliji Okrugiću Srijemcu" Jasne Melvinger tiskana je uz potporu Pokrajinskog tajništva za kulturu i javno informiranje i Ministarstva za kulturu, informiranje i informacijsko društvo Republike Srbije.

Izdanja drugih izdavača

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Prelo mladeži u Subotici
  • Šokačka večer u Vajskoj
  • Marinbal u Lemešu
  • Prelo na salašu u Đurđinu
  • XIV. Gupčev bal
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima