Vojislav Sekelj: Kako se branilo dostojanstvo

Objavljeno: 22.11.2011. Pregleda: 5

U nakladi Hrvatskog akademskog društva, polovicom mjeseca studenog 2011. godine iz tiska izašla nova knjiga Vojislava Sekelja pod nazivom „Kako se branilo dostojanstvo". Knjiga, obima 267 stranica, sadrži izbor iz njegovih uvodnika, polemičkih tekstova i komentara objavljenih u subotičkim listovima - Glasu ravnice i  dvotjedniku Žig tijekom 90-ih godina XX. stoljeća. Priređivač ih je podijelio u šest tematskih cjelina - „Unatoč svemu, svjedočenje normalnosti", „U vrtlogu bijede politike", „Na braniku obrane Subotice", „Posrnulo novinarstvo grada", „Bunjevačke nezdravorazumske teme" i „Kritičko čitanje vlastitoga", u kojima su, pak, poredani kronologijskim redoslijedom objavljivanja. Tekstovi su još jednom podvrgnuti lekturi, dok su objavljeni bez uobičajene novinske opreme teksta: izostavljeni su, naime, nadnaslovi i međunaslovi tekstova.

Pozitivno vrednujući Sekeljev angažman s tintom na stolu i perom u desnici spram brojnih ludila tadašnjih svakodnevica, njegove mlađe kolege i prijatelji odlučili su njegove tekstove prirediti i objaviti u ovoj knjizi. Riječ je o Ljiljani Dulić Mészáros, Mirku Kopunoviću i Tomislavu Žigmanovu, koji su radili na unosu teksta, lekturi i korekturi, te priređivanju i uređivanju. To su, pak, učinili, kako je navedeno u knjizi, „iz osjećanja poštovanja prema njemu i njegovu javnom djelovanju, s uvjerenjem da je ono ne samo od izuzetne vrijednosti nego je do sada bilo nepravedno zapostavljeno, unatoč djelovanju brojnih nakladničkih ustanova".

Priređivač knjige je Tomislav Žigmanov, likovna oprema djelo je Drage Poljakovića, lekturu potpisuje Ljiljana Dulić Mészáros, korekturu Mirko Kopunović, a tehnički ju je uredio Gábor Mészáros. Tiskanje knjige pomogli su Veleposlanstvo Republiko Hrvatske u Beogradu, Hrvatsko nacionalno vijeće i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, dok je stručnu potporu dao i produkciju uradio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Naklada nove knjige Vojislava Sekelja je 400 primjeraka.

U pogovoru, priređivač Tomislav Žigmanov, među ostalim je napisao sljedeće: „Pisani jednostavnim stilom, ovi britki zapisi odlično oslikavaju brojne društvene i političke devijacije u Subotici u naznačenom vremenu. Promatrano, pak, u kontinuitetu od desetak godina Sekeljevo kroničarenje predstavlja odličnu vivisekciju raspukle nam i raspale normalnosti".

Vojislav Sekelj (Subotica, 1946.), književnik, publicist. Piše pjesme, romane, eseje, poetske drame, književnu kritiku i publicistička djela. Najveći dio radnog vijeka proveo je kao srednjoškolski profesor u subotičkoj Tehničkoj školi. Bio je prvi dopisnik HINA-e i Hrvatskog radija iz Subotice (1990.), zatim kolumnist i urednik Glasa ravnice, te pokretač i glavni urednik subotičkog dvotjednika Žig. Djela su mu prevedena na mađarski, njemački, slovački, slovenski, makedonski, albanski, rumunjski, francuski i engleski. Odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za očuvanje kulture hrvatskog naroda u Srbiji 2009. Član je Društva hrvatskih književnika i Društva književnika Vojvodine. Kao umirovljenik živi i radi u Subotici.


Izdanja drugih izdavača

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Prelo mladeži u Subotici
  • Šokačka večer u Vajskoj
  • Marinbal u Lemešu
  • Prelo na salašu u Đurđinu
  • XIV. Gupčev bal
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima