Josip Jurca: Katoličke misne i božićne pjesme

Objavljeno: 23.08.2021. Pregleda: 143

U ljeto 2021. godine iz tiska je izašla nova knjiga Katoličke misne i božićne pjesme autora Josipa Jurce, dirigenta i umjetničkog voditelja Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec iz Rume. U njoj su obuhvaćeni kompletni aranžmani, partiture katoličkih i božićnih pjesama za Veliki tamburaški orkestar, koje je orkestar rumske udruge do sada izvodio u župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Rumi. 

Ovo je Jurcina druga knjiga. Prije četiri godine objavio je knjigu U srcu mi zvoni tambura, u kojoj je sabran dio njegovog kompozitorskog i aranžerskog rada: deset skladbi koje je sam skladao, njegove pjesme, te kompozicije najpopularnijih tamburaških pjesama različitih pjevača iz Hrvatske, kao i adaptacija za tamburaški orkestar svjetskih numera ozbiljne muzike.

Preko pedeset partitura

Tiskanje nove knjige financijski su pomogli Srijemska biskupija i župna crkva Uzvišenja Svetog Križa u Rumi. Partiture su nastale u proteklih 15 godina. Želja autora je bila da knjiga koristi i drugim mlađim generacijama, malim tamburašima.
 „U knjizi su obuhvaćene 52 kompletne partiture za Veliki tamburaški orkestar. Nisam imao namjeru izdavati knjigu. Međutim, sjedeći za računalom, pregledavajući svoju arhivu, shvatio sam da ima puno materijala i da ne bi bilo loše da to ostane zapisano u jednoj knjizi. Složio sam partiture i pitao župnika i članove crkvenog vijeća jesu li raspoloženi biti izdavači i financijski pomoći tiskanje knjige. Oni su sa zadovoljstvom prihvatili moj prijedlog. Zahvaljujući njihovoj pomoći i pomoći Srijemske biskupije, knjiga je ugledala svjetlost dana", ističe Jurca.

Izvorni harmonski zvuk

Tamburaški koncerti u rumskoj župnoj crkvi počeli su se održavati u vrijeme dok je župnik u Rumi bio Željko Tovilo.
„On je lijepo pjevao i volio je tamburaše. Također je volio da se u crkvi sviraju tambure. Za vrijeme njegovog župnikovanja svirali smo po nekoliko puta tijekom godine, u povodu različitih blagdana, a već desetljećima sviramo za polnoćku", navodi naš sugovornik, dodajući da duhovna katolička muzika ima izvjesne harmonske specifičnosti.
„U katoličkoj duhovnoj muzici ima puno nota, ali nema aranžmana. Obuhvaćene su samo note i napisano je samo nekoliko harmonija. U ovim knjigama je sve kompletno urađeno. Slušajući tamburaške orkestre, uočio sam da tamburaši ne koriste harmoniju u dovoljnoj mjeri. U tom slučaju muzika dobija drugačiji ton. U svojim kompozicijama sam koristio note za orgulje i harmonija je posve drugačija. To sam primijenio u tamburaškom orkestru i mislim da sam u velikoj mjeri uspio u tome. Neke pjesme zvuče izvorno, baš onako kako bi i trebale zvučati. Kod božićnih pjesama su napisane i riječi. Važno je da tu knjigu dobiju orkestri koji već sviraju. Mnogi misle da je tambura narodni instrument. Međutim, nije. Ona ima osam štimova i pokriva tonski raspon simfonijskog orkestra, što znači da ako su aranžmani dobro urađeni, sve se može izvesti uz pomoć nje".
 Uvodne riječi u Jurcinoj novoj knjizi napisali su srijemski biskup mons. Đuro Gašparović i rumski župnik Ivica Ćatić. Promocija knjige nije planirana. Ukoliko bude organizirana, želja autora je da se ona održi upravo u župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Rumi.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Izdanja drugih izdavača

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima