Seminar bunjevačkog stvaralaštva : Čuvari tradicije - zbornik

Objavljeno: 16.07.2021. Pregleda: 100

bornik radova Čuvari tradicije, tiskan u povodu deset godina Seminara bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu, predstavljen je 15. srpnja 2021. godine, na Etnosalašu Balažević.
Idejni tvorac Zbornika, tiskanog u nakladi tavankutskog HKPD-a Matija Gubec, Ivica Dulić, koji je ujedno i idejni tvorac spomenutog Seminara, ističe kako su Čuvari tradicije svojevrsni promotor tradicijske kulture bunjevačkih Hrvata i navodi kako je nastala ideja za njegovim izdavanjem:
„Seminar je pokrenut 2012. godine, a već 2014. prof. Vojislav Temunović, koji na Seminaru predaje polaznicima tambure, obradio je i izdao CD bunjevačkih igara po zapisu Pere Tumbasa Haje, u produkciji HGU-a Festival bunjevački pisama. Od tada postoji potreba da se nešto slično uradi i s bunjevačkim igrama. Prva zamisao je bila da se uradi samo snimanje DVD-a svih plesova s pratećim kratkim opisom, no vremenom se rodila ideja da se izda publikacija koja bi prikazala sva područja koja se obrađuju na Seminaru“.

Zbornik, u čijem se prilogu nalaze CD s notnim i zvučnim zapisima svih bunjevačkih igara te DVD s video snimkama bunjevačkih igara te frizura i oglavlja, po njegovim riječima, ima višestruki značaj odnosno misiju – na jednom mjestu se nalazi stručan i bogat prikaz tradicijske kulture, sadržaj Zbornika će biti od pomoći polaznicima Seminara, folklornim ansamblima koji se bave bunjevačkim plesovima odnosno njihovim voditeljima, a najvažnije od svega jest što će ostati zapečaćeno jedno razdoblje rada na očuvanju tradicije u Tavankutu.
Urednica Zbornika Ivana Petrekanić Sič je, predstavljajući njegov sadržaj, na promociji istaknula kako ova publikacija predstavlja istodobno neku vrstu udžbenika, priručnika, vodiča, koja je na jednom mjestu obuhvatila tekstove ne samo o Seminaru bunjevačkog stvaralaštva, odnosno sekcijama koje obuhvaća, već i o povijesti, tradiciji, kulturi, riječju identitetu bunjevačkih Hrvata.
„Čuvari tradicije, kojima se, osim HKPD-a Matija Gubec kao nakladnika, svakako smatraju autori ovog Zbornika, koji su u većini i voditelji sekcija Seminara, svojim su prinosom omogućili da se oni koji znaju, podsjete ili dopune svoje znanje, a oni koji ne znaju, upoznaju s kulturnom baštinom Hrvata na sjeveru Bačke“, rekla je ona, navodeći ukratko sadržaj i autore Zbornika:
„Čitatelja na 156 strana, među ostalim, očekuje pet poglavlja i to sljedećih tema: Crtice iz povijesti – naroda, mjesta i Društva, Nošnja i rukotvorine na ponos, Glazba – sviranje i pjevanje, Život u običajima i Bunjevački narodni plesovi. Autori tekstova u poglavlju o povijesti su Vladimir Nimčević, Ljubica Vuković Dulić, Stipan Stantić, Ladislav Suknović i Ivica Dulić, o nošnji i rukotvorinama pisale su Kata Suknović i Jozefina Skenderović, o glazbi Vojislav Temunović, Augustin Žigmanov i Tamara Štricki Seg, koja je doprinos svojim tekstovima dala i za poglavlje posvećeno bunjevačkim običajima, kao i bunjevačkim narodnim plesovima o kojima su pisali i Ivica Dulić i Vojislav Temunović. Za autentičan i prelijep grafički dizajn možemo zahvaliti apsolventici na Fakultetu tehničkih nauka, na smjeru grafičko inženjerstvo i dizajn u Novom Sadu Ivani Piuković, koja se prvi put okušala u ovako ne malom i izuzetno odgovornom pothvatu“.
Stručni suradnik Zbornika te autor njegova uvodnika Tomislav Žigmanov istaknuo je kako ovakve knjige nisu svakodnevna pojava u našem kulturnom prostoru.
„Mali je broj onih koji bi mogli, znali, htjeli, cjelovito opisati, sažeti, protumačiti određeni fenomen, naročito kad je u pitanju tradicijska kultura. No, ovim je Zbornikom Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu uspio nadomjestiti tu prazninu, odnosno potrebu da na jednom mjestu imamo kvalitetno, potpuno, stručno, na suvremen način, i s CD-om i s DVD-em, predstavljene plesove, pjesme i glazbene sadržaje koji to prate, te prikazan dio tradicijske kulture bunjevačkih Hrvata“, rekao je Žigmanov.
Svoje zadovoljstvo Zbornikom ovom je prigodom iskazao i predsjednik HKPD-a Matija Gubec Ladislav Suknović, svrstavajući ga po sadržaju, kao najznačajnije izdanje za Gubec pa i za Tavankut, gotovo u istu ravan s knjigom Protiv zaborava, koju je priredio Naco Zelić.
Zbornik radova Čuvari tridicije može se kupiti u prostorijama HKPD-a Matija Gubec u Tavankutu ili naručiti putem telefona na broj 064/148-41-44.

Izvor: Hrvatska riječ

Izdanja drugih izdavača

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima