Revija Dužijanca - broj 12

Objavljeno: 12.07.2023. Pregleda: 138

Nedavno je izišao novi, 12. broj Revije Dužijanca, ilustriranog časopisa za kulturu življenja kojeg izdaje UBH Dužijanca iz Subotice. Izlazeći kao godišnjak, revija piše o aktivnostima i manifestacijama koje je UBH Dužijanca priredila između dva blagoslova polja (kojima počinje program Dužijance), od 25. travnja 2022. do 25. travnja 2023.godine. Dužijanca je 2022. godine održana 112. put i imala je, po običaju, veliki broj programa (od subotičke i okolnih, seoskih dužijnaci, preko Takmičenja risara, do izložaba, književnih večeri i sl.) a treći put izišla je iz subotičkih okvira. Naime, nakon predstavljanja Dužijance u Zagrebu 2018., potom u Baji 2021., Dužijanca je gostovala u Novom Sadu, upravo u godini kada je ovaj grad ponio titulu Europske prijestolnice kulture.
Revija se bavi i temama vezanim za duhovnost (150 godina od rođenja crkvene naučiteljice sv. Male Terezije), nematerijalnu kulturnu baštinu Hrvata u Srbiji, donosi priče o podatcima o Dužijanci koji se čuvaju u Povijesnom arhivu Subotice, o povijesti Dužijance u Tavankutu, o 30 godina objedinjene crkvene i gradske Dužijance, o sudjelovanju mladih u organizaciji ove najveće manifestacije bunjevačkih Hrvata. Tu su i tekstovi koji govore o glazbenom fundusu vezanom za proslavu Dužijance, o čuvanju tradicije kroz šivanje novih nošnji, o vještini povezivanja marama kod bunjevačke nošnje, o potrebi osnivanja Muzeja dužijance.
Ususret ovogodišnjoj Dužijanci u Mostaru, piše se i o dosadašnjim pohodima ovdašnjih bunjevačkih Hrvata svojem zapadnohercegovačkom starom kraju. Časopis je obogaćen brojnim fotografijama.
„Dragi čitatelji, nadam se da će vam odabir tema i tekstova biti zanimljiv, jer Revija nije samo dokument jednog vremena već živo tkivo duha Hrvata Bunjevaca", navodi u uvodnom tekstu urednica časopisa Nela Skenderović.
Po cijeni od 600 dinara, revija će se moći kupiti u sjedištu UBH Dužijanca (Beogradska cesta 52, Subotica) na programima u sklopu Dužijance te u župama.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Izdanja drugih izdavača

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima