Likovna kolonija na Tekijama

Objavljeno: 06.09.2024. Pregleda: 2

U organizaciji Hrvatskog kulturnog centra Petrovaradin-Novi Sad od 23. do 25. kolovoza 2024. godine priređena je četvrta likovna kolonija na Tekijama. Ove godine sudjelovalo je oko 60 umjetnika iz deset zemalja što ovo izdanje kolonije čini i najvećim okupljanjem slikara na Tekijama do sada. Prisustvovali su umjetnici iz Srbije, Hrvatske, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Bugarske, Grčke, Kine, Mađarske i Slovačke, a najbrojniji su bili sudionici iz Hrvatske (KUD Podravka Koprivnica – likovna sekcija Podravka 72 i Kiparska kolonija Ernestinovo).
Koloniju je otvorila predsjednica HKC-a Petrovaradin-Novi Sad Jasna Čordaš, a na otvorenju su nazočili još i srijemski biskup msgr. Fabijan Svalina, ravnatelj svetišta Gospe Tekijske preč. Matej Perić, v. d. pomoćnika tajnika sektora za kulturu nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica AP Vojvodine Zoltán Kudlik, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada za međunarodnu suradnju i društvene djelatnosti Aleksandar Petrović, opunomoćena ministrica iz Veleposlanstva Hrvatske u Srbiji Davorka Velecki Čičak, a u ime Hrvatskog sabora predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu i članica saborskog Odbora za vanjske poslove Marijana Petir.

Humanitarni karakter

Predsjednica HKC-a Jasna Čordaš istakla je kako je ove godine znantno proširen međunarodni karakter kolonije.
‚‚Godine sudionika su također različite, ima mladih, ali i penzionera koji evo, još uvijek slikaju i rade. Što se tiče teme, imamo tri definirana područja, prva tema je slobodna, gdje očekujemo od umjetnika da se predstave u formi u kojoj se najbolje snalazi, druga tema je biskupijsko svetište Gospe Snježne na Tekijama, a treća tema se odnosi na 325 godina od potpisivanja Karlovačkog mira, tako da očekujemo interesantne radove. Radovi će se naći u prodaji krajem rujna i početkom listopada, a prikupljena sredstava donirat ćemo u humanitarne svrhe. Što se tiče same izložbe, do sada smo je radili na Spensu, vidjet ćemo hoćemo li promijeniti lokaciju ove godine, u opciji su nam i Američki kulturni centar, kao i Arhiv grada Novog Sada. Očekujemo da ćemo prikupiti sredstva koja ćemo moći donirati – hoće li to biti bolnica u Novom Sadu ili Dječje selo ili neki drugi vid ljudi u potrebi, još ćemo vidjeti, ali uglavnom, to je naš cilj", rekla je Čordaš.
Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović istakao je kako Novi Sad podupire i manifestacije lokalnih nacionalnomanjinskih zajednica.
‚‚Ako s nekim kulturnim centrom imamo dobru suradnju, to je s Hrvatskim kulturnim centrom i uvijek će imati našu podršku i finacijsku i organizacijsko-tehničku. Novi Sad ima 27 bratskih gradova, između ostalog ima i gradove iz zemalja čiji su predstavnici danas ovdje. Ponosan sam i na organizatore, jer Novi Sad je zahvaljujući ovakvim i sličnim manifestacijama sasvim zasluženo dobio titulu Europske prijestolnice kulture", rekao je Petrović.
Marijana Petir pozdravila je prisutne u ime Hrvatskog sabora, te se zahvalila Hrvatskom kulturnom centru i Srijemskoj biskupiji što su organizirali ovaj događaj.
‚‚Broj umjetnika i zemalja iz kojih dolaze pokazuju da tamo gdje politika ne može naći rješenje, umjetnost može naći zajednički jezik i izraziti ga na jedan način koji je svima razumljiv. Meni je silno važno, jer su Hrvati u Srbiji nacionalna manjina, da svojim iskustvom, ali i da kroz programe koje hrvatska vlada podržava i planira podržati pokažemo da su oni naše srce, naš važan dio hrvatskog nacionalnog bića i naravno da želimo gdje god oni bili, bilo tu u Srbiji ili negdje u svijetu da se osjećaju kao punopravni i ravnopravni građani. Zato svima onima koji pridonose tome, koji podržavaju njihove projekte, koji pomažu da sačuvaju svoju baštinu i nacionalni identitet od srca zahvaljujem. Zahvaljujem pomoćniku gradonačelnika koji je ovdje danas potvrdio i obećao kako će i u budućnosti projekti HKC-a i hrvatske nacionalne zajednice uživati podršku grada Novog Sada", istakla je Petir.

Različite slikarske tehnike

Na koloniji je među ostalim sudjelovao i lijep broj članova novosadske likovne udruge LIKUM.
‚‚Mi smo udruženje koje 25 godina postoji u Novom Sadu, gradu multikonfesionalnosti i multikulturalnosti i s prisustvom naših 12 slikara želimo podržati ovu manifestaciju za koju se nadam da će postati tradicionalna", rekla je predsjednica udruge Ivana Olujić.
Predsjednica KUD-a Podravka Vesna Martinjak rekla je kako je sretna što su se uspjeli odazvati pozivu, što imaju priliku upoznati druge umjetnike i možda najbitnije – što na ovaj način mogu i pomoći nekome:
‚‚Ima nas 11 i prvi put smo ovdje, općenito i prvi put u Srbiji. Odazvali smo se na poziv HKC-a i drago nam je svima što smo ovdje. Ja radim ulje na platnu, akvarele i akril na platnu i više sam okrenuta realizmu, iako dolazimo iz kraja poznatog po naivnom slikarstvu, ali neki naši dečki rade slike u tehnici naïve".
Slikar Ivan Rođak član je Podravke i radi slike u tehnici naive:
‚‚Slikam jako dugo, još od 1980. godine. Oduvijek sam volio nešto čačkati, znate već kak’ se to radi na selu, doma. To je jednostavno ostalo u meni. Svakom slikaru koji radi preko pola stoljeća i napravi preko tisuću slika više se ne događa da ne zna što bi napravio. Nešto uzmeš, neki detalj, ne treba razmišljati puno o tome što ćeš raditi. Moji su motivi većinom iz Podravine, iz života i običaja na selu".
Iz Koprivnice je i slikar Đuro Jaković koji se, kako kaže, bavi naivom još od školskih dana. Prošle godine u Berlinu njegovi umjetnički radovi bili su predstavljeni na izložbi Snaga stvaralaštva kroz ljepotu i detalje u organizaciji hrvatskog veleposlanstva:
‚‚Meni je drago što sam sudionik na ovoj koloniji, inače sam čest sudionik kolonija i uvijek se rado odazivam. Bavim se slikarstvom od 1968. godine i nisam završio nikakvu školu za ovo. Ja radim naivu, a naiva mora biti original, nešto što je u tebi, ona ne može biti kopija nečeg drugog".

Izvor: Hrvatska riječ (I. Benčik)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • 3. Gastrofest u organizaciji Hrvatskog Majura
  • Pokrajinski susret hrvatskih pučkih pjesnika Lira naiva 2024. u Petrovaradinu
  • Gastro fest u Hrtkovcima
  • XIV. Tavankutski festival voća
  • 24. Festival bunjevački pisama
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima