Završena obnova Zavičajnog muzeja Ruma

Objavljeno: 06.09.2024. Pregleda: 1

Nakon dvije godine, krajem svibnja, svečano je otvoren obnovljeni Zavičajni muzej Ruma kulturno dobro od velikog značaja. Sveobuhvatnu rekonstrukciju velelebnog zdanja koje datira iz 1772. godine financirali su Općina Ruma uz podršku Ministarstva kulture i Pokrajinskog tajništva za kulturu. Završetkom radova, najstarija zgrada u Rumi, bivša Pejačevićeva gimnazija, sada je u potpunosti obnovljena, a brojni eksponati moći će se prezentirati na način prilagođen najsuvremenijim tehnologijama.

Mali grad s puno priča

Objekt muzeja graničarskog je građevinskog tipa zgrade i prvobitno je bila franjevačka gimnazija. Baron Marko Pejačević oporučno daje novac za izgradnju zgrade za školstvo u samom gradu. Uz zgradu se nalazi katolička crkva koja je sastavni dio objekta. Muzejska je zgrada od osnutka do danas ostala u funkciji naobrazbe. Prvo škola a danas muzej, koji osim kulturne ima i obrazovnu notu.
‚‚Radovi na zgradi započeli su u travnju 2022. zbog velikog problema koje je zgrada imala, kapilarne vlage u zidovima. Kako je razina ulice podignuta, zgrada muzeja ostala je u zemlji te je nastala velika kapilarna vlaga u prizemlju i podrumu. Eksponati nisu mogli biti izloženi u tom prostoru. To je bio najveći problem muzeja od njegova osnutka. Nakon rješavanja problema vlage završeni su i svi ostali radovi. Urađena je zamjena stolarije, zamjena električne mreže, dojavnih sistema i zamjena podova. Po prvi put je uvedeno grijanje. Urađeno je hoblanje parketa i molersko-fasaderski radovi. Poslije dvije godine rada otvorena je nova zavičajna postavka Zavičajnog muzeja Rume", kaže ravnatelj muzeja Uroš Nikolić.
Zavičajna izložba je osmišljena tako da posjetitelje vodi kroz prošlost Srijema i Rume. Od geološke prošlosti pošto Srijem kao dio Panonske nizije ima veoma zanimljivu povijest, kroz podzemnu faunu, arheološka razdoblja (od starčevačke tj. kulture neolita i ostalih prapovijesnih kultura), sve do srednjeg vijeka i stvaranja sela i grada Rume.
‚‚Postavka izložbe nas vodi kroz multikulturalnost ovog podneblja koje je izuzetno poznato po svojim nacionalnim manjinama. Prikazani su zanatski, ali i drugi poslovi kojima su se Rumljani bavili. Prikazana je trgovina te moderno razdoblje. Postavka ima multimedijalne sadržaje kako bih ih mogli prezentirati i mlađoj publici", navodi Nikolić.

Nadležnost u četiri općine

Zavičajni muzej Ruma je muzej kompleksnog tipa. Uz muzej u Srijemskoj Mitrovici jedini je na području Srijema koji je takva muzejska jedinica. Imaju nadležnost nad četiri općine: Ruma, Stara Pazova, Inđija i Pećinci.
‚‚Muzej je veoma značajan za naš grad zato što je on podsjetnik na bogatstvo i značaj samog grada a ujedno možemo objasniti današnjoj publici prije svega omladini, da je Ruma značajno mjesto u Srbiji i u Srijemu. Kao arheolog volim naglasiti da Ruma ima veoma bogatu arheološku prošlost. Srijem je možda i najbogatija arheološka regija ne samo Srbije nego i bivše Jugoslavije. Tu je Dunav kao najveća europska komunikacija i Sava koja povezuje istočni i zapadni dio Balkana. To su dve glavne komunikacije koje su ostavile trag kako geološki tako i u ljudskom razvoju na ovim prostorima. Možemo krenuti od arheoloških priča preko naših lokaliteta Gologave i Basijane, do modernih doba od rumskog vašara koji je u kontinuitetu najstariji u Srbiji i održava se od 1747. godine. Također, razne zanatlije u Rumi gradile su i razvijale grad. Industrijalizacija u drugoj polovini XX. vijeka dala je novu notu, stvaranjem modernog kulturnog središta Srijema, što se u Rumi intenzivno dešava posljednjih godina", ističe naš sugovornik.
Zaposleni u muzeju ističu da otvaranje novog stalnog postava u obnovljenom muzeju označava novo razdoblje u povijesti muzeja, pružajući posjetiteljima priliku da se na suvremen način povežu s baštinom Rume i Srijema.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • 3. Gastrofest u organizaciji Hrvatskog Majura
  • Pokrajinski susret hrvatskih pučkih pjesnika Lira naiva 2024. u Petrovaradinu
  • Gastro fest u Hrtkovcima
  • XIV. Tavankutski festival voća
  • 24. Festival bunjevački pisama
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima