Tomislav Žigmanov na 15. Danima Luke Botića

Objavljeno: 06.09.2024. Pregleda: 3

U sklopu 15. Dana Luke Botića, prošloga tjedna u Đakovu predstavljena je najnovija knjiga književnika iz Subotice Tomislava Žigmanova Intime rasapa: elegijske crtice o Čikeriji. ‚‚Knjiga sadrži 50-ak intimistički intoniranih pjesama o rasapu, istina tek dijela, svjetova i života na Čikeriji, postojbinskoga i ishodišnog prostora, prema stajalištu autora, pomalo iskonske naravi Pomno razdijeljene u četiri, obimom nejednake, tematski omeđene rasapne cjeline – mijene u danima, gibanja po godišnjim dobima, dinamika rasapa krajolika i odrazi u ne samo vremenskim dionicama života, a sve navedeno na i po Čikeriji! – pjesme dodatno a suvislo u jedinstvu okuplja njihova primarno elegijska narav", navodi se u prikazu knjige PR tima Kuće na mrginju, koja je nakladnik ove knjige.
U spomen na Luku Botića (Split, 1830. – Đakovo, 1863.), ali i na veze između dalmatinskih i slavonskih književnih krugova, pokrenuti su prije 15 godina Dani Luke Botića, s prigodnim programom u kojem se kombiniraju književni programi, stručna izlaganja, likovne izložbe i glazbeni sadržaji. Ove godine priređeno je četrnaest različitih programa s više od pedesetak sudionika.
Manifestacija je započela 19. kolovoza u rodnom Botićevom Splitu, kod spomenika Luke Botića, gdje je položen vijenac i govoreni su Botićevi stihovi posvećeni Splitu i Dalmaciji. Program je nastavljen u Kaštel Lukšiću, u dvorcu Vitturi u kojem je središnji program bio posvećen književnosti i jezičnoj baštini gradišćanskih Hrvata te prisjećanju na petnaest dosadašnjih izdanja ove manifestacije. O gradišćanskim Hrvatima govorio je dr. sc. Robert Hajszan, ravnatelj Panonskog instituta u Gradišću. Hajszan ističe kako kulturu i identitet gradišćanskih Hrvata mogu održati samo ako u njihovoj sredini ima puno udruga, pa su tako osnovali Panonski institut, kulturnu zadrugu koja postoji već 30 godina i koja izdaje kalendare, knjige, zbornike, publikaciju Panonski ljetopis i Panonski list. Predstavio je prvi za njih važan dokument Klimpuški misal, pjesnika Matu Meršića Miloradića, pisca Ignaca Horvata.
Najbogatiji programski dio održan je kao i svake godine u Đakovu. Započeo je u Rock klubu King izvođenjem poznate Botićeve pjesme Tri muke bjeguncima te prisjećanjem na 15 dosadašnjih izdanja Dana Luke Botića. Predstavljene su i nove knjige objavljene u slavonsko-baranjsko-srijemskom kulturnom prostoru u prvom dijelu 2024. godine.
Organizator manifestacije je Đakovački kulturni krug, organizator kaštelanskog programa bila je Udruga za revitalizaciju sela Opor-Botići Kaštela.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • 3. Gastrofest u organizaciji Hrvatskog Majura
  • Pokrajinski susret hrvatskih pučkih pjesnika Lira naiva 2024. u Petrovaradinu
  • Gastro fest u Hrtkovcima
  • XIV. Tavankutski festival voća
  • 24. Festival bunjevački pisama
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima