Priskakanje Ivanjske vatre kod bunjevačkih Hrvata u Bačkoj

Objavljeno: 10.11.2022. Pregleda: 11

Vrsta: Običaji

Naziv: Priskakanje Ivanjske vatre kod bunjevačkih Hrvata u Bačkoj

Autorica: Ljubica Vuković Dulić

Običaj priskakanja, tzv. Ivanjske vatre bio je prakticiran kod bunjevačkih Hrvata u Bačkoj do pred Drugi svjetski rat. Održava se na blagdan sv. Ivana Cvitnjaka, 24. lipnja. Tri dana za redom mještani su na raskrižjima palili i preskakali vatre. Ovaj su običaj bunjevački Hrvati u Bačku donijeli sa širega prostora Dalmacije, Hercegovine i jugozapadne Bosne.

Danas priskakanje vatre organiziraju hrvatske bunjevačke kulturne udruge u subotičkoj općini u svojevrsnom manifestacijskom obliku. Članovi udruga se odijevaju u narodnu nošnju te s gostima preskaču vatru, a sve to prate i posjetitelji u formi promatrača onih koji se odvaže preskakati vatru.

Na blagdan sv. Ivana se pleo vijenac od ivanjskog cvijeća. Lokalno stanovništvo vjeruje da taj vijenac ima magijska svojstva. Vatru preskaču ponajprije mladi, i to najmanje tri puta, kako bi prema vjerovanju postali lijepi i zdravi. Osim toga vatra se preskakala i zbog drugih vjerovanja: mati s djetetom kako bi ga zaštitila od zlih duhova, da ne bi dobili žuljeve i zanoktice te sl.

Nositelj ovoga nematerijalnog dobra su kulturne udruge bunjevačkih Hrvata u Subotici i okolini (Tavankut, Đurđin, Mala Bosna).

Foto: NIU Hrvatska riječ; UBH Dužijanca

Katalog NKB Hrvata u Srbiji – Živa baština

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Monoštor
  • Prijenos mise na HRT 1 iz Male Bosne
  • Likovna kolonija Colorit
  • Etno-radionica pravljenja tarane
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima