HGU Festival bunjevački pisama - Subotica

Objavljeno: 25.06.2010. Pregleda: 14

Opći podaci

Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama 

Osnovana 2009. 

Broj članova: 50

Kontakt

Lajosa Jóoa 4a, 24000 Subotica,

Tel: +381 (0)63 808 7836;

E-mail: hgu.fbp@gmail.com 

Facebook profil udruge

Vodstvo

dr. Marko Sente, predsjednik 

Vojislav Temunović, dopredsjednik

Manifestacije 

Festival bunjevački pisama, rujan

Smotra dječjih pjevača i zborova, rujan

Tambura Instrumental Festival, travanj 

Proljetni koncert, svibanj

Godišnji koncert udruge, studeni


Više o udruzi

Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama je kulturna udruga iz Subotice. Utemeljena je 24. XI. 2009. izdvajanjem dijela članova organizacijskog odbora Festivala iz Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo iz Subotice.

Udruga je utemeljena s ciljem očuvanja i popularizacije glazbene kulturne baštine, unapređivanja glazbene kulture i umjetnosti, edukacije građana, a posebno djece i mladih o značaju čuvanja, zaštite i unaprjeđenja glazbene kulture i umjetnosti Hrvata – Bunjevaca.

U sklopu Udruge djeluje Dječji festivalski tamburaški orkestar, koji ima 35 članova i koji svira na Smotri dječjih pjevača i zborova. Osim na Smotri, Dječji orkestar ima tijekom godine nastupe i na manifestacijama hrvatskih udruga kulture na kojima su prisutna djeca osnovnoškolske dobi, poput maskenbala, priredbi i javnih satova u osnovnim školama, u Subotici i okolici. Surađuje sa sličnim orkestrima pri glazbenim školama iz cijele Vojvodine.

Veliki festivalski tamburaški orkestar ima oko 30 članova, a nositelj je izvedbe na Festivalu bunjevački pisama. Utemeljen je 2001. godine, kada i „Festival bunjevački pisama“. Članovi tamburaškog orkestra dobi su od 14 do 22 godine, a ujedno su i učenici Glazbene škole te polaznici škole tambure pri udruzi. Orkestar u sadašnjem sastavu djeluje već šestu godinu, postižući vrlo lijepe rezultate. Svake godine prati soliste pjevače na festivalu, a ima i svoje samostalne nastupe u okviru kulturnih događaja u gradu Subotici i šire.

Godine 2009. orkestar je bio na međunarodnom natjecanju „Tamburica Janike Balaža“ u Novom Sadu. Osvojio je drugo mjesto, a mladi primaš orkestra Miran Tikvicki titulu najboljeg primaša. 2012. osvaja drugu nagradu u obje kategorije.

Orkestar je imao zapažen nastup na II. međunarodnom festivalu tambure u Osijeku koje organizira Škola Batorek, te nastupe u Kalači, Kaćmaru i Desku u Republici Mađarskoj.

Na smotrama tambure koje priprema aktiv nastavnika tambure, svake godine ponese prve nagrade. Smotre su do sada bile u Subotici, Pančevu, Somboru, Vršcu, Adi, Bečeju, Zrenjaninu, Kikindi.

Godine 2013. na pokrajinskom festivalu tamburaša osvaja prvu nagradu sa 100 bodova. Orkestar je tijekom te godine imao i zapažene nastupe na X. festivalu vojvođanske tambure, festivalu u Pljevljima, a 2014. i 2015. godine na Međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku, gdje je nastupivši prvi put dobio visoku ocjenu i Zlatnu plaketu Tambura Paje Kolarića. Bilježi uspješnu turneju u Varaždinu i Novom Marofu te brojne humanitarne koncerte i nastupe u okviru hrvatske zajednice u Vojvodini.

Orkestar radi na njegovanju i čuvanju prave vojvođanske tamburaške tradicije. U svom repertoaru ima kompozicije pisane za tamburu, transkripcije, narodne pjesme i igre svoga kraja.

Dirigentica tamburaškog orkestra je Mira Temunović, koja radi kao profesorica tambure u Glazbenoj školi u Subotici.

Glavna manifestacija udruge je Festival bunjevački pisamakoji traje od 2001. godine.

Bačka

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Hosanafest 2022
  • Šokci i baština
  • Izložba Matkoviću u čast povodom 100. obljetnice rođenja
  • V. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • 21. Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima