HKD Vladimir Nazor - Stanišić

Objavljeno: 16.04.2009. Pregleda: 10

Opći podaci

Hrvatsko kulturno društvo Vladimir Nazor Stanišić 

Osnovano 2009. 

Broj članova: 20

Kontakt

Oslobođenja 92, 25284 Stanišić 

Tel: +381 (0)25/830-475

E-mail: hkdvnazor@gmail.com 

Facebook profil udruge

Vodstvo 

Ivan Karan, predsjednik

email: ivankaran58@gmail.com

Tel: +381 (0)63 1183 020

Vanja Klinac, dopredsjednik 

Savo Tadić, tajnik

Sekcije 

Likovna sekcija – 5 članova, voditelj Marko Gundić 

Informativna sekcija – 4 člana, voditelji Savo Tadić

Manifestacije 

Tjedna dvosatna informativna radijska emisija Glas Hrvata, nedjeljom

Književno-pjevačka večer posvećena ikavici (dalmatinskoj, bunjevačkoj, šokačkoj, ličkoj, hercegovačkoj i bosanskoj) 

Likovna kolonija Ivan Gundić – Ćiso Dalmata 

Obilježavanje obljetnice Savezne kolonizacije Hrvata iz Hrvatske i BiH u Vojvodinu,


Više o udruzi

Hrvatsko kulturno društvo Vladimir Nazor, kulturno-prosvjetna udruga iz Stanišića. Utemeljeno je na osnivačkoj skupštini 26. III. 2009. u mjesnom Domu kulture u nazočnosti dvadesetak osnivača te gostiju iz Subotice, Sombora, Lemeša i samoga Stanišića. Prvi predsjednik je Ivan Karan. Cilj joj je obnova kulturno-prosvjetnoga djelovanja među preostalih oko 300 mještana hrvatske narodnosti. Ime je uzelo prema ranijem KUD Vladimir Nazor, koji je u selu aktivno djelovao 1945.-90., a 1995. preimenovan u KUD Dositej Obradović.

U Stanišiću je od 1950.-1990.godine djelovalo KUD Vladimir Nazor koje je imalo širok djelokrug aktivnosti. U radu je sudjelovalo oko 200 članova u raznim sekcijama. Odvijala se redovita suradnja sa Somborskim kazalištem čiji su glumci vodili dramske sekcije. Postojali su zborovi, literarne i dramske sekcije. Svaka od njih je uz svoje redovite imala i omladinsko-pionirske skupine.

Sudjelovalo se na smotrama i natjecanjima i dobivena su brojna priznanja i nagrade. Mnogobrojni estradni umjetnici, primjerice Mišo Kovač i Oliver Dragojević, nastupali su u prostorijama KUD-a. Raspadom Jugoslavije dolazi i do zamiranja rada Društva. U selu su promijenjeni nazivi ulica, a smetao je i naziv KUD-a, pa je 1995. preimenovano u KUD Dositej. Otvaranjem novog Doma kulture seli se u nove prostorije. Stara zgrada doma Vladimir Nazor je napuštena i svojim oronulim izgledom ruži centar sela.

Uključenjem Hrvata iz Stanišića u rad manjinske zajednice počela se javljati ideja o osnutku svog, hrvatskog kulturnog društva. Iako su aktivnosti na osnutku Društva pokrenuli članovi Mjesne organizacije DSHV-a (politička stranka – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini), predvođeni prof. Ivanom Karanom, među osnivačima ima i znatan broj nestranačkih osoba.

Pomoć oko poslova registracije društva pružio je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice. Osnivačka skupština Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Nazor iz Stanišića održana je 26. ožujka 2009. godine u Maloj dvorani Doma kulture u Stanišiću. Skupštini su osim osnivača nazočili mnogi gosti i uzvanici: generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg, predstavnici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatskog akademskog društva iz Subotice, predstavnici HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora , HBKUD-a Lemeš iz Svetozara Miletića, KUD-a Dositej i MKUD-a Ady Endre iz Stanišića. Osnutku su nazočili i velečasni Antal Egedy i predstavnici Mjesne zajednice.

 Udruga djeluje u prostorijama MKUD Endre Ady u Stanišiću.

Bačka

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Izložba povodom 150. obljetnice rođenja kipara Roberta Frangeša-Mihanovića
  • Hosanafest 2022
  • Šokci i baština
  • Izložba Matkoviću u čast povodom 100. obljetnice rođenja
  • V. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima