Festival bunjevački pisama

Objavljeno: 02.04.2009. Pregleda: 17

Festival bunjevački pisama, glazbena manifestacija. Nastao je na prijedlog  subotičkog liječnika dr. Marka Sentea 2000., kada je osnovan i Inicijativni odbor Festivala u sastavu prof. Vojislav Temunović, Antuš Gabrić i Miroslav Kujundžić. Sljedeće godine isti je preinačen u Organizacijski odbor, a te godine je održan i I. Festival bunjevački pisama. 

Do 2009. godine Festival se organizira pod okriljem HKC Bunjevačko kolo, a od 2010. organizira ga Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama.

Glavni je cilj Festivala stvaranje novih kompozicija koje su vezane za život, kulturu i običaje bačkih Hrvata – Bunjevaca, kao i afirmacija hrvatskih umjetnika u Bačkoj – skladatelja, tekstopisaca, muzičkih instrumentalista i vokalnih solista.

Do 2016. je održano petnaest Festivala, mjesto održavanja u početku je Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo u Subotici, kasnije Sportska dvorana Srednje tehničke škole Ivan Sarić. Na svakomu je sudjelovalo petnaestak sudionika iz Subotice, mjesta iz okolice i Sombora, kao i iz Republike Hrvatske. Oni se najprije prijavljuju na javno raspisan natječaj, u kojemu se detaljno opisani uvjeti sudjelovanja (npr. tekst i glazba trebaju prezentirati život i običaje bačkih Bunjevaca; tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom; dužina pjesme je 3-5 minuta; radovi prije toga ne smiju biti izvođeni; jedan autor može dostaviti najviše 3 kompozicije; radovi se šalju pod šifrom...), a odabir skladbi za izvođenje na Festivalu obavlja stručno povjerenstvo. Skladbe koje se ušle u program također ocjenjuje stručni žiri, a dodjeljuje se I., II. i III. nagrada, zatim nagrada za najboljeg interpretatora, za najbolji tekst, za najbolji aranžman, za najboljeg debitanta, kao i nagrada publike. 

Sve izvedene kompozicije tijekom festivalskog programa se snimaju, a nakon toga se izdaju na nosaču zvuka (CD) – do sada je objavljeno petnaest nosača zvuka. Jedan broj pjesama koje su izvedene na Festivalu postigao je zavidnu popularnost u proteklih nekoliko godina. Festival bunjevački pisama je uvršten u kalendar Kulturnih manifestacija u Vojvodini.

 

Obaveštenje o kolačićima