Festival hrvatskih duhovnih pjesama HosanaFest

Objavljeno: 02.04.2009. Pregleda: 20

Festival hrvatskih duhovnih pjesama HosanaFest, glazbena manifestacija. Ideja o pokretanju Festivala rodila se u Somboru 2. V. 2005. na tradicionalnom Danu mladih Subotičke biskupije, gdje se razgovaralo o tome kako bi bilo dobro da mladi na jednom duhovnom festivalu pjesmom slave Gospodina i tako se potaknu na veću pobožnost. Glavni je cilj Festivala pronađen u promicanju kršćanskih duhovnih vrijednosti te poticaju na stvaranje nove autorske duhovne popijevke, suvremenog glazbenog izričaja među mladim hrvatskim katolicima.

Ime Festivalu Hosanafest dao je i glavni inicijator održavanja – vlč. dr. Marinko Stantić, a potječe od riječi „hosana“, koja na hebrejskom doslovno znači „spasi nas“! Već 18. V. 2005. upućena je molba Subotičkom ordinariju mons. dr. Ivanu Pénzesu za dopuštenje osnivanja Festivala, a dopisom od 14. VI. iste godine biskup je imenovao vlč. dr. Marinka Stantića povjerenikom za pastoral mladih Subotičke biskupije, te prvim predsjednikom Organizacijskog odbora Festivala. 

Nositelj Festivala je Povjerenstvo za pastoral mladih Subotičke biskupije, a prvi Festival duhovnih pjesama Hosanafest održan je 3. rujna 2006. u Subotici. Na njemu je izvedeno 15 skladbi, uz sudjelovanje mladih iz Bačke, Srijema i Hrvatske, a zbog kvalitete ušao je u krug elitnih festivala duhovne glazbe u Hrvata.

 

Folklorne manifestacije

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Monoštor
  • Prijenos mise na HRT 1 iz Male Bosne
  • Likovna kolonija Colorit
  • Etno-radionica pravljenja tarane
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima