Priopćenje ZKVH-a u povodu natječaja Veleposlanstva RH u Beogradu

Objavljeno: 14.08.2013. Pregleda: 60

Natjecaj Veleposlanstva2013-mZavod za kulturu vojvođanskih Hrvata visoko cijeni potporu koju Republika Hrvatska pruža Hrvatima u Vojvodini, među kojima je i ona financijske naravi, što je znalo biti i od ključne važnosti u zaštiti nekoga prava, pa i onih u području kulture, te ostvarenju određenih interesa ili realizaciji aktivnosti. U tom smislu, Zavod pozdravlja nastavak prakse Republike Hrvatske u vidu raspisivanja javnog natječaja za „programe i projekte udruga i ustanova hrvatske nacionalne manjine u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2013. godinu“, što ga je temeljem odluke predstojnice Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske o raspodjeli financijskih sredstava namijenjenih hrvatskoj manjini u inozemstvu za 2013. godinu, raspisalo i objavilo ga na svojim internetskim stranicama Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu koncem svibnja tekuće godine.

Međutim, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ovim putem obavještava javnost da ne želi preuzeti bilo kakvu odgovornost glede ishoda i rezultata ovogodišnjega natječaja, najmanje iz sljedećih razloga:

1. Niti jedna hrvatska institucija i organizacija u Vojvodini, pa ni Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, nije službeno obaviještena o raspisivanju natječaja ni od strane Državnoga ureda ni od strane diplomatskih predstavništava Republike Hrvatske u Srbiji, a niti je natječaj dostavljen ili objavljen u ovdašnjim hrvatskim glasilima. Tim prije se to čini prijepornim, jer je neposredno nakon objave natječaja na internetskim stranicama Veleposlanstva RH u Beogradu, održan redoviti susret s hrvatskim udrugama kulture kojem su nazočili i diplomatski predstavnici RH, no informaciju o raspisanome natječaju nisu ni tada objavili. Kako natječaj nije objavljen u medijima na hrvatskome u Vojvodini, niti su o njemu službeno obavješteni oni kojima su sredstva namijenjena, moguće je da pojedine hrvatske udruge u području kulture nisu ni upoznate sa samim natječajem.

2. Na brojne telefonske pozive predstavnika desetak hrvatskih udruga kulture iz Vojvodine, koji su se raspitivali o uvjetima natječaja i načinu apliciranja, redovito smo ih upućivali da odgovore na sva pitanja potraže od onih koji su natječaj raspisali. Njihove reakcije da su natječajni obrasci presloženi i nerazumljivi nismo komentirali, već smo ih također upućivali na adresu Veleposlanstva radi razriješavanja toga. Premda smo bili pitani, nismo bili u mogućnosti pružiti traženu pomoć u popunjavanju natječajnih obrazaca, jer nismo smjeli preuzeti odgovornost za eventualne pogrešne upute. Sve nedoumice i brojna pitanja predstavnika udruga mogla su biti riješena organiziranjem jednodnevnoga seminara od strane onih koji su raspisali natječaj.

3. Natječajne obrasce, od broja preko strukture pa do traženih podataka, držimo neprimjerenim iz niza razloga: količina financijskih sredstava koja se dodjeljuje za 40-ak hrvatskih udruga kulture premala je u odnosu na količinu napora koji se trebaju uložiti za popunjavanje obrazaca za natječajnu prijavu; iako je moguće da su ponuđeni natječajni obrasci u praksi u Republici Hrvatskoj, većina ovdašnjih hrvatskih udruga kulture nema kadrovske kapacitete za njihovo popunjavanje; većini hrvatskih udruga kulture novac je potreban za redoviti rad i organiziranje svojih manifestacija, koje su jednostavne po naravi te teško mogu biti obrazlagane na način koji se traži u natječajnim obrascima, napose u obrascu proračuna; na koncu, držimo neprimjerenim zahtijevati od hrvatskih udruga kulture koje djeluju na teritoriju Vojvodine da tražena financijska sredstva iskazuju u kunama.

4. Posebno ukazujemo na činjenicu da je vrijeme za prijavu na natječaj od trenutka raspisivanja – od 29. svibnja do 15. kolovoza – predugo, jer su sredstva namijenjena za tekuću 2013. godinu. Kako će raspodjela uslijediti nakon završetka procedure obrade i donošenja odluke, strahujemo da će pružanje financijske podrške aktivnostima hrvatskih udruga kulture za cijelu 2013. godinu biti ostvareno u posljednjem kvartalu godine, što će dodatno usložiti utrošak dobivenih sredstava.

Na koncu, moramo reći da bismo bili radosniji da se o financijskoj pomoći Republike Hrvatske hrvatskim institucijama i ustanovama u Vojvodini, o načinu apliciranja te raspodjeli razgovaralo prije raspisivanja natječaja s mjerodavnim predstavnicima hrvatske zajednice, kao partnerima, čime bi sretnije mogli biti razriješeni navedeni problemi, u korist onih kojima su sredstva namijenjena. U tom smislu, iskazujemo nadu da će se to ispraviti dogodine, to jest, da će službena i stalna komunikacija između najviših diplomatskih predstavnika Republike Hrvatske u Republici Srbiji, nakon nešto više od godinu dana zastoja, biti obnovljena ne bi li pomoć koju Republika Hrvatska daje za potrebe Hrvata u Vojvodini bila na najbolji i najučinkovitiji način i realizirana.

Tomislav Žigmanov, v. r.
ravnatelj ZKVH-a

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima