Ciklus hrvatskog filma u Subotici

Objavljeno: 03.01.2012. Pregleda: 56

ciklus hrv filma 1Drugu godinu zaredom, program pod nazivom Ciklus hrvatskog filma održan je u Subotici od 10. do 12. prosinca 2011. u organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba. Publika je ove godine u Art kinu „Aleksandar Lifka" imala prigodu pogledati ostvaraje više autora s područja avangardnog, animiranog i eksperimentalnog filma.

Predstavljeni su filmovi Tomislava Gotovca, animirani filmovi Borivoja Dovnikovića Borde i dokumentarni filmovi Miroslava Mikuljana iz doba amaterskog stvaralaštva. Program je ostvaren u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i Zagreb filmom i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a predstavlja redovitu promociju hrvatskog filma u Subotici odnosno u Vojvodini i u Srbiji u okviru programa međunarodne suradnje.

ciklus hrv filma 2Program je otvoren u subotu, 10. prosinca, filmovima Tomislava (Toma) Gotovca (1937.-2010.), jednog od najradikalnijih umjetnika na području nekadašnje SFRJ. Prikazana su dva njegova filma iz pozne faze: „Glenn Miller 2000" i „Dead Man Walking". Gost večeri bio je redatelj i profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu Slobodan Šijan, koji je govorio o svom poznanstvu s Gotovcem i o prikazanim filmovima.

U nedjelju, 11. prosinca, na repertoaru su bili animirani filmovi Borivoja Dovnikovića Borde, pripadnika zlatne generacije Zagrebačke škole crtanog filma. Publika je imala prilike pogledati čak osam filmova slavnoga autora: „Ceremonija", „Znatiželja", „Krek", „Ljubitelji cvijeća", „Putnik drugog razreda", „Škola hodanja", „Jedan dan života" i „Uzbudljiva ljubavna priča". To su priče o društvu, ljudskoj naravi i slobodi, promatrane satirično iz kuta karikaturista, kazao je o svojim filmovima Borivoj Dovniković. On je dobitnik brojnih priznanja i nagrada, a među ostalim, dobitnik nekoliko nagrada za životno djelo - 1995. u Trevisu (Italija), 2000. u Alabami (SAD), 2001. na Međunarodnom filmskom festivalu u Motovunu, te 2010. na Festivalu hrvatskog animiranog filma u Zagrebu.

ciklus hrv. filma 3Posljednjega dana programa, u ponedjeljak 12. prosinca, prikazani su filmovi ove godine preminulog autora Miroslava Mikuljana. Subotičani su imali prigodu vidjeti više ostvarenja iz Mikuljanova amaterskog razdoblja (1970.-1972.): „Nadgradnja", „Seisana", „Arijadna", „Single Cross", „Rođendan stalagmita", „Post sezona", „Putnici Eldorado expressa", „Jesenice - Stuttgart", „Intermezzo", „In Continuo" i „Druga obala".

Mikuljan je snimio velik broj amaterskih filmova s kojima je osvojio mnogobrojne domaće i inozemne nagrade te stekao titulu majstora amaterskog filma, kazao je govoreći o Mikuljanu hrvatski redatelj Silvio Mirošničenko.

Priređeno prema tekstu Davora Bašića Palkovića
Fotografije: Hrvatska riječ

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima