„Collegium musicum catholicum“ obilježava 25 godina rada

Objavljeno: 11.07.2019. Pregleda: 52

CMCKomorni zbor Collegium musicum catholicum ove godine slavi 25 godina svojega postojanja, što će obilježiti serijom koncerata. Prvi u tom nizu održan je nedjelju, 2. lipnja 2019., u crkvi Isusova Uskrsnuća u Subotici, ne bez razloga na tome mjestu. Naime, upravo je to crkva, odnosno župa, u kojoj je zbor nastao sada već daleke 1994. a na poticaj tamošnjeg župnika mons. Bele Stantića i pod vodstvom s. Bernardice Đukić. Zbor je svoje prvo desetljeće i djelovao kao zbor te župe, kada prelazi u sastav Katoličkog instituta Ivan Antunović iz Subotice i mijenja ime u današnji Collegium musicum catholicum.

 

 

Izvor: facebook stranica Collegium musicum catholicum

Nedjeljni koncert bio je naslovljen Marijanska nadahnuća, a na programu su se, sukladno temi, našle skladbe iz repertoara zbora posvećene upravo Bogorodici: gregorijanskog korala, Andrije Motovunjanina, Albe Vidakovića, Mate Lešćana, Milana Asića, Glagoljaške antifone u obradbi Ivana Kokota, Mokranjca, te pučkih ostvarenja. Uz zbor su nastupili i orguljaš Kornelije Vizin te vokalni solisti Emina Tikvicki i Dragan Muharem. Zborom je ravnao Miroslav Stantić.
„Otvorili smo jubilarnu godinu skladbama u čast Bogorodice, najupečatljivija po meni bila je Lešćanova Zdrava Devica. Nakon ovoga spremamo još tri jubilejska koncerta. Za rujan pripremamo koncert s djelima baroknih skladatelja, koncert s djelima Albe Vidakovića izvest ćemo za njegov rođendan 2. listopada, a završni i najsvečaniji koncert priredit ćemo krajem studenoga, kada ćemo nastupiti s Novosadskim komornim orkestrom te ćemo izvesti kantatu Gloria koju je specijalno za naš jubilej napisao novosadski skladatelj Svetozar Saša Kovačević. Uz to, planiramo objaviti i monografiju o radu zbora, a Književna večer u sklopu Dužijance će dijelom biti posvećena Collegiumu“, najavljuje voditelj zbora Miroslav Stantić.
Nakon koncerta, za doprinos radu zbora župniku mons. Beli Stantiću uručena je zahvalnica.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima