Digitalizirana djela pjesnika Jakova Kopilovića

Objavljeno: 28.11.2018. Pregleda: 70

jkopilovic skretniceU povodu obilježavanja 100. obljetnice rođenja pjesnika Jakova Kopilovića (9. VII. 1918. – 18. XI. 1996.), Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata je krajem studenoga 2018. na svom internetskom portalu objavio digitalizirane zbirke pjesama Jakova Kopilovića, koje se mogu naći na linku: digitalizirana djela Jakova Kopilovića

Dvodnevni program počinje u srijedu, 28. studenoga 2018. godine, kada će biti služena sveta misa u 17.30 sati u subotičkoj crkvi sv. Roka. Prije toga će biti položeno cvijeće na grob Jakova Kopilovića na Kerskom groblju.

Svečana akademija je u četvrtak, 29. studenoga 2018. godine s početkom u 19 sati u Hrvatskom kulturnom centru Bunjevačko kolo u Subotici.jkopilovic duzijanca

U organizaciju proslave stoljetne obljetnice rođenja našeg pjesnika Jakova Kopilovića, uz Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, uključili su se Hrvatsko nacionalno vijeće, NIU Hrvatska riječ, Katoličko društvo Ivan Antunović, župa sv. Roka, Hrvatska čitaonica, vrtić Marija Petković – Sunčica, zbor Franjevačke crkve Sveta Cecilija, kao i pojedinci.

Pjesnik Jakov Kopilović rođen je u Subotici, u rodnom gradu završava pučku školi i nižu gimnaziju, a privatno okončava gimnazijsko obrazovanje. Godine 1941. odlazi u Zagreb, gdje uz rad pohađa studij slavistike na Hrvatskom sveučilištu u Zagrebu. Zbog teških materijalnih prilika, napušta studije i odmah poslije Drugog svjetskog rata vraća se u Suboticu, gdje obavlja razne dužnosti u prosvjeti. Studij slavistike završava 1954. godine, nakon čega nastavlja s kulturnim radom u Subotici. U razdoblju od 1969. do 1971. bio je upravitelj Gradske knjižnice u Subotici. Pisao je poeziju, a u svome pjesništvu osobito je vezan uz rodni kraj i svoj narod. Objavljivao je u Klasju naših ravni, Glasu, Subotičkoj Danici, Hrvatskoj riječi, Subotičkim novinama, Rukoveti, Reviji, Telegramu i drugim književnim glasilima. Objavio je dvadesetak knjiga pjesama, među kojima su najpoznatije Daleko od zavičaja (1944.), Tisuću i jedna noć (1946.), Soneti (1953.), U dolu jablan (1964.), Medaljoni (1967), Žedan đeram (1968), Njiva patnje (1968.), Plava vaza dana (1969.), Grlica na grani (1970.), Cesta pod suncem (1983.), Moja dužijanca (1994.) i dr. Zastupljen je u više antologija i zbornika. Prevođen je na mađarski, talijanski i engleski jezik.

Projekt digitalizacije se realizira uz podršku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan republike Hrvatske.

ZKVH

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima