Dužijanca u Maloj Bosni

Objavljeno: 15.08.2022. Pregleda: 10

Euharistijskim slavljem u crkvi Presvetog Trojstva, u nedjelju, 31. srpnja 2022. godine, u Maloj Bosni, selu nadomak Subotice, proslavljena je Dužijanca. Nositelji ovogodišnje zahvale Bogu za žetvu i novi kruh bili su mali bandaš Luka Vujković Lamić i male bandašice Jovana Katić i Lana Stantić (velikog bandaša i bandašice ove godine nije bilo). Misu je predvodio karmelićanin iz Sombora o. Stjepan Vidak uz koncelebraciju mjesnog župnika vlč. Dragana Muharema.
Otac Stjepan je u propovijedi govorio o značaju zahvalnosti, navodeći kako ima ljudi koji imaju sve, a u dubini duše su nesretni. „Ljudskom srcu uvijek nešto treba, zadovoljno nikad posve nije, čim željenog cilja se dovreba opet iz njega sto želja vire", citirao je pjesnika Petra Preradovića.
Dužijanca nije počela danas nego je počela na sv. Marka kada je blagoslovljeno žito pa se onda nastavila čišćenjem žita, pletenjem vijenaca, uređivanjem dvorište župe, spremanjem crkve za središnju svečanost. Ovogodišnju „krunu" Dužijance izradila je slamarka Katarina Skenderović. Kako je istaknuto, golubica prikazana na „kruni" simbol je mira i Duha svetoga. Imajući u vidu rat u Ukrajini, na zemlji mir – vapaj je svih nas, te se molitve upućuju i u tom pravcu.
Župnik Muharem pohvalio je brojne župljane, naročito mlade, koji su, kako je rekao, vrijedno radili da bi uveličali ovaj događaj. Navečer je u župnom domu priređena predstava, a nakon nje uslijedilo je Bandašicino kolo.
Izvor: Hrvatska riječ (N. S.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Prelo mladeži u Subotici
  • Šokačka večer u Vajskoj
  • Marinbal u Lemešu
  • Prelo na salašu u Đurđinu
  • XIV. Gupčev bal
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima