Dužijanca u Mirgešu

Objavljeno: 18.08.2022. Pregleda: 49

Središnjoj gradskoj prethode proslave seoskih dužijanci u okolici Subotice. Dužijanca u selu Mirgeš proslavljena je u nedjelju, 7. kolovoza 2022. godine, misom zahvalnicom u Domu kulture. Predvoditelj euharistijskog slavlja bio je župnik župe Srca Isusovog iz Tavankuta vlč. Marijan Vukov, a koncelebrirali su župnik subotičke župe sv. Roka i predsjednik Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca mons. Andrija Anišić i župni vikar u Horgošu vlč. Tomislav Vojnić Mijatov. 

Ovogodišnja Dužijanca u Mirgešu nije imala velikog bandaša i bandašicu nego samo malu bandašicu, a to je Nađa Bedeković (koja je bila mala bandašica i u Tavankutu). Gosti su bili gradski bandaš Dominik Skenderović i bandašica Katarina Piuković. Među pukom bili su i neki raniji bandaši i bandašice koji sa svojom malom djecom nastavljaju tradiciju sudjelovanja u ovom običaju zahvale Bogu za novo žito.
Nakon mise održano je Bandašicino kolo.
Izvor: Hrvatska riječ N. S.

Sakralni objekti Bačka

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dvadeseta obljetnica Radio Marije u Srbiji
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima