Dvije godine bez Duje

Objavljeno: 27.11.2013. Pregleda: 52

Dujo sjecanje2013U znak sjećanja na drugu obljetnicu od odlaska istaknutog člana hrvatske zajednice u Srbiji, cvijeće su na grob Duje Runje 6. studenoga 2013. godine položili predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Novinsko–izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“, te Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Dujo Runje bio je jedan od najistaknutijih članova naše zajednice, a njegova vrednoća zamjetljiva, podsjetio je u ovom povodu predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. Slaven Bačić.

„Pored toga što je bio čovjek velikog znanja, kojim je suvereno vladao i dijelio ga s drugima, bio je glavni pokretač obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji i često je bio učinkovit po ovom pitanju i mimo institucija. Bio je aktivist Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, zastupnik u pokrajinskom parlamentu, a uz sve to pridonosio je i informiranju na hrvatskom jeziku, zalažući se za osnivanje i proširenje programa na Radio–televiziji Vojvodine.“

Dujo Runje bio je prvi predsjednik prvog saziva Upravnog odbora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Dujo Runje bio je po mnogo čemu mjera stvari. Cijenjen i voljen kod istomišljenika, a uvažavan od suparnika. Bio je vjerojatno ponajbolji govornik u novijoj povijesti Hrvata u Vojvodini.

Tekst: Siniša Jurić

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima