Dvije godine bez Duje

Objavljeno: 27.11.2013. Pregleda: 1

Dujo sjecanje2013U znak sjećanja na drugu obljetnicu od odlaska istaknutog člana hrvatske zajednice u Srbiji, cvijeće su na grob Duje Runje 6. studenoga 2013. godine položili predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Novinsko–izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“, te Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Dujo Runje bio je jedan od najistaknutijih članova naše zajednice, a njegova vrednoća zamjetljiva, podsjetio je u ovom povodu predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. Slaven Bačić.

„Pored toga što je bio čovjek velikog znanja, kojim je suvereno vladao i dijelio ga s drugima, bio je glavni pokretač obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji i često je bio učinkovit po ovom pitanju i mimo institucija. Bio je aktivist Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, zastupnik u pokrajinskom parlamentu, a uz sve to pridonosio je i informiranju na hrvatskom jeziku, zalažući se za osnivanje i proširenje programa na Radio–televiziji Vojvodine.“

Dujo Runje bio je prvi predsjednik prvog saziva Upravnog odbora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Dujo Runje bio je po mnogo čemu mjera stvari. Cijenjen i voljen kod istomišljenika, a uvažavan od suparnika. Bio je vjerojatno ponajbolji govornik u novijoj povijesti Hrvata u Vojvodini.

Tekst: Siniša Jurić

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Dužijanca u Bajmaku - Dužijanca 2022
  • XXXVII. Saziv prve kolonije naive u tehnici slame
  • I Hrvatica iz Srbije u izboru za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2022
  • Međunarodni marijanski pučki festival
Pogledajte sve