Etnološko istraživanje u Banatu u organizaciji ZKVH-a

Objavljeno: 10.05.2019. Pregleda: 49

banat etno istrazivanje sl.1Banatski su Hrvati u razdoblju od 5. do 6. travnja 2019. godine bili domaćini terenskog istraživanja studenata Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Mladi su znanstvenici bili pod mentorskim vodstvom prof. dr. sc. Milane Černelić, uz organizacijsku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.
Razgovori su obavljeni u Starčevu i Opovu, a glavni su koordinatori, koji su pronašli i pripremili kazivače, bili Katica Naglić i Dalibor Mergel. O tome koliko je taj posao dobro učinjen govori podatak da su pojedini od njih bili spremni dva dana u nekoliko navrata pripovijedati o svojoj tradicijskoj baštini.

Kazivače je ispitivalo jedanaest studenata pod budnim okom svoje profesorice i mentorice dr. sc. Milane Černelić. Ona je do sada s etnolozima ovakvo istraživanje već provela s bunjevačkim Hrvatima, podunavskim Šokcima, srijemskim Hrvatima, tako da je ovim terenskim radom u Banatu takoreći zaokružena „hrvatska etnološka priča“ u Vojvodini.
Starčevački je domaćin bio Dalibor Mergel koji je okupio zavidan broj ispitanika, kako u župnom dvoru tako i u domovima onih mještana koji su studente željeli ugostiti kod kuće. U Opovu se, također, uz pomoć Katice Naglić, sastalo mnogo kazivača, i to u samoj katoličkoj crkvi. Oni su izrazili veliku volju da se u budućnosti organiziraju i urede svoj prostor u kom bi se mogli okupljati, razgovarati, primati hrvatske udruge ili pripremati kulturne događaje. Tome je posvjedočila agilna župljanka Blaženka Horvat, ali i svi ostali sugovornici koji su cijeli dan bili na banat etno istrazivanje sl.2raspolaganju studentima.
Stručna suradnica u ZKVH-u zadužena za kulturne projekte i programe Katarina Čeliković srdačno je zahvalila svim prisutnima u Starčevu i Opovu na velikom odzivu i svijesti o iznimnoj važnosti očuvanja svega što oni još uvijek pamte o svojoj tradiciji i nematerijalnom kulturnom naslijeđu.
Studenti su u opovačkoj Galeriji Jovan Popović pogledali jedinstvenu i rijetku izložbu stakla pod nazivom Povijest češkog stakla – od rimskog perioda do renesanse, a drugoga dana istraživanja tamo ih je posjetio i vijećnik u Hrvatskom nacionalnom vijeću Goran Kaurić.
Ovo istraživanje je tek prvi korak, jer se kontrolno očekuje već na jesen kada će studenti moći provjeriti i dopuniti informacije i zapise do kojih su došli u ova dva dragocjena dana. Očekuje se da će rezultati njihovog rada biti objavljeni u posebnoj monografiji.

Izvor: Hrvatska riječ (D. M.)

Sakralni objekti Bačka

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dvadeseta obljetnica Radio Marije u Srbiji
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima