Hrvatska mladež Bačke i Srijema u Zagrebu obilježila svoju drugu obljetnicu

Objavljeno: 21.01.2013. Pregleda: 6

MladezZG2013-mDruga obljetnica od osnutka Hrvatske mladeži Bačke i Srijema, organizacije koja okuplja mlade podrijetlom iz Vojvodine koji sada žive u Republici Hrvatskoj i studente hrvatskih sveučilišta iz Vojvodine, obilježena je 12. siječnja 2013. godine, u klupskim prostorijama vojvođanskih Hrvata u Zagrebu. Prigodnu svečanost otvorila je predsjednica organizacije Maja Buza, i pozdravila predstavnike svih triju udruga vojvođanskih Hrvata u Hrvatskoj koje su od samog početka s velikim zadovoljstvom podržale osnivanje Mladeži i, svaka na svoj način, pomagale u njihovom radu.

Maja Buza podnijela je izvješće o radu Mladeži u 2012. godini, spomenuvši kako su u tom, razmjerno kratkom vremenu, i usprkos velikim studentskim obvezama, imali puno aktivnosti te posebno izdvojila osnivanje dramsko-literarne sekcije čiji su članovi prema ideji dr. Luke Štilinovića osmislili i izvode dramsku predstavu „Ivica i Marica“. Također je zahvalila dr. sc. Luki Štilinoviću i dr. med. Mireli Stantić koji su inicirali osnivanje Mladeži i usmjeravali njihov rad u prvoj godini postojanja.

U ime svih triju udruga koje skrbe o vojvođanskim Hrvatima u Republici Hrvatskoj mladima je zahvalio dr. sc. Luka Štilinović i izrazio svoje zadovoljstvo i ponos onim što su mladi u ove dvije godine postigli.

„Tijekom naših druženja upoznali smo prirodne ljepote ‘Lijepe naše’ te obratili pozornost na kulturna blaga, jezik, folklor, običaje i povijest Hrvata. Drago mi je što je ova druga obljetnica prožeta veseljem iskrenog okupljanja i međusobnog upoznavanja, ali i prepoznavanja temeljnih vrijednosti koja su ucijepljena u vaša srca i koja će vremenom rasti u vašim životima“, rekao je dr. Štilinović te posebno istaknuo zadovoljstvo istinskim zajedništvom mladih bačkih i srijemskih Hrvata, Bunjevaca i Šokaca u Zagrebu, a velikim pljeskom svih prisutnih podržan je njegov apel Hrvatima u Vojvodini za jedinstvom i slogom.

Nakon službenog dijela obilježavanja druge obljetnice osnutka Hrvatske mladeži Bačke i Srijema i prigodnog domjenka, mladi su proslavu nastavili tulumom u jednom od zagrebačkih kafića.

Tekst i fotografija: Zlatko Žužić

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje monografije o Hrvatima u Banatu - u Starčevu
  • Predstava Avaške godine u Narodnom kazalištu u Subotici
  • Prelo mladeži u Subotici
  • Šokačka večer u Vajskoj
  • Marinbal u Lemešu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima