Hrvatska zajednica dobila prostorije u Beogradu

Objavljeno: 24.09.2020. Pregleda: 0

hrvatska zajednica dobila prostorije u BeograduHrvatska zajednica od srijede, 23. rujna ima reprezentativne prostorije u glavnom gradu Srbije, Beogradu. Prostor veličine 160 četvornih metara nalazi se na adresi Studentski trg br. 10, a bit će korišten za potrebe područnog ureda Hrvatskog nacionalnog vijeća i mjesnih hrvatskih udruga. Ugovor o davanju na korištenje ove nepokretnosti potpisali su ravnatelj Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije Jovan Vorkapić i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić. Ugovor je potpisan u sjedištu Direkcije, a nepokretnost koja je u vlasništvu Republike Srbije dana je HNV-u na neodređeno vrijeme i bez naknade.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je tom prigodom izjavila kako je ovo povijesni trenutak za hrvatsku zajednicu u Srbiji.

„Zahvaljujemo se Vladi Srbije i predsjedniku Aleksandru Vučiću što su osigurali prostor za hrvatsku zajednicu u glavnome gradu. Zahvaljujemo se i Direkciji za imovinu što je u izuzetno kratkom roku našla izuzetnu i vrhunsku lokaciju u samom centru grada koja će biti reprezentativna za hrvatsku zajednicu“, navela je Vojnić.

Ravnatelj Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić izjavio je sljedeće:

„Ovo predstavlja za nas jako važnu stvar. Iako možda u glavnom gradu Srbije i nema toliko pripadnika hrvatske nacionalne manjine te ona u najvećem broju živi u Subotici i Somboru, važno nam je da hrvatska zajednica i ovdje u glavnom gradu ima svoje reprezentativne prostorije“, izjavio je Vorkapić.

Predsjednik DSHV-a i ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov izrazio je zadovoljstvo ovom gestom najviših državnih tijela Srbije uz ocjenu da ona može pridonijeti i relaksiranju ukupnih hrvatsko-srpskih odnosa.

„Prostor okupljanja je pretpostavka za funkcioniranje zajednice. Vjerujem da će ovaj prostor biti iskorišten na najbolji mogući način kada je u pitanju administrativno upravljanje s određenim procesima i kada je u pitanju prezentacija kulturnog stvaralaštva. Mislimo da je ovo važan događaj kada je u pitanju afirmacija te pozitivna politika priznavanja hrvatske zajednice u Srbiji, a također može biti i snažna gesta kada su u pitanju ukupni hrvatsko-srpsko odnosi“, kazao je Žigmanov.

Ovaj vid potpore hrvatskoj zajednici pozitivno je ocijenio i Stjepan Glas, opunomoćeni ministar Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu. On je podsjetio kako su djelatnici Veleposlanstva od početka aktivno pomagali da se ovaj zahtjev hrvatske zajednice ispuni.

Predsjednica jedne od udruga koja će ovaj prostor koristiti, HKD-a Hrvatski kulturni centar – Beograd, Ljiljana Crnić je podsjetila kako je na inicijativu te udruge pitanje prostorija pokrenuto prije tri godine.

„Nadam se da će tek sada naš HKC i naši članovi pokazati pravu vrijednost, ono što znamo i umijemo. Nadam se i da će pripadnici hrvatske zajednice u Beogradu sada slobodnije dolaziti i pridruživati nam se u radu i aktivnostima. Naravno, svi su dobrodošli u HKC i bit će nam zadovoljstvo pokazati što znamo“, rekla je Crnić.

Na prigodnoj svečanosti u prostorijama hrvatske zajednice u Beogradu bili su nazočni i predstavnici hrvatskih udruga iz Surčina i Zemuna.

Izvor: facebook Hrvatska riječ

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Dužijanca malenih - svečana misa
  • Priskakanje vatre u Tavankutu
  • Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini i filmska radionica Kad se male ruke slože
  • Etno radionica pravljenja tarane - Dužijanca 2022
  • Zavjetno-zavičajni dan u Vajskoj
Pogledajte sve