Izjava u povodu razbijanja prozora na prostorijama ZKVH

Objavljeno: 09.07.2010. Pregleda: 49

Nepoznati počinitelji tijekom ovoga tjedna bacili su kamen na prozor pomoćne prostorije Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, te razbili roletu i dva prozorska stakla, nanijevši neznatnu materijalnu štetu. Nakon što su jutros djelatnici Zavoda primijetili oštećenje prozora, prijavili su isto Policijskoj upravi u Subotici čiji su djelatnici odmah došli u prostorije ZKVH i obavili očevid.

Uprava i djelatnici Zavoda najoštrije osuđuju ovakav nemili događaj, te sa žalošću konstatiraju da je prva i jedina profesionalna ustanova hrvatske zajednice u Vojvodini u području kulture bila objektom napada.

razbijeni prozor zkvh 1Želimo vjerovati da iza ovoga incidenta ne stoji organizirani oblik djelovanja, ali isto tako, teško možemo prihvatiti, s obzirom na dosadašnja iskustva koja je hrvatska zajednica u Vojvodini imala, da je iza ovoga slučajnost. U tom smislu, ističemo da se incident dogodio u vrijeme pred dolazak predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića i Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića 18. srpnja u Suboticu, na obilježavanje 20. obljetnice osnutka Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Čvrsto se nadamo da incidenti poput ovoga ne mogu biti ozbiljna smetnja razvoju dobrosusjedskih odnosa između R. Srbije i R. Hrvatske, čega je potvrda i najavljeni susret dvaju predsjednika u Subotici, ali držimo da mogu baciti sjenu na taj proces te povećati strahove i nesigurnost kod pripadnika hrvatske zajednice u R. Srbiji.

Od mjerodavnih tijela R. Srbije očekujemo brzo i učinkovito pronalaženje vinovnika i sudsko procesuiranje istih.

 

Predsjednik UO ZKVH                                                                     Ravnatelj ZKVH

Dujo Runje                                                                                   Tomislav Žigmanov

 

U Subotici, 9. srpnja 2010.

razbijeni prozor zkvh 2

Obaveštenje o kolačićima