Izložba trojice likovnih umjetnika iz Zagreba u subotičkoj Galeriji „Dr. Vinko Perčić“

Objavljeno: 26.11.2013. Pregleda: 99

Izlozba ZG 1„Hommage slikarstvu“ naziv je izložbe trojice poznatih i renomiranih akademskih slikara iz Zagreba – Vatroslava Kuliša, Baneta Milenkovića i Novaka Zoltana – koja je otvorena 13. studenoga 2013. godine u Galeriji „Dr. Vinko Perčić“ u Subotici. Ravnatelj galerije Spartak Dulić podsjetio je kako je pokrovitelj izložbe Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, kao i na to da je izložba organizirana u koordinaciji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Izlozba ZG 2Katarina Čeliković iz ZKVH-a je kazala kako se koncert Zagrebačkog kvarteta, održan dan ranije, i ova izložba mogu neslužbeno nazvati i „Danima Zagreba u Subotici“. „Zagreb je učinio dovoljno da se mi osjećamo počašćenima. Nadamo se da će Zagreb na neki način pokazati želju da se i naša kultura vidi u Hrvatskoj, da ovdašnja manjinska zajednica Hrvata ne bude na margini događanja, već da bude sastavni dio umjetničkog života koji pulsira bez obzira na granice koje postoje, nadamo se još samo neko kraće vrijeme“, kazala je Katarina Čeliković.

Gostovanja i iduće godine
Gostovanje umjetnika iz glavnog grada Hrvatske – koncert Zagrebačkog kvarteta i izložba „Hommage slikarstvu“ posljedica su dogovorene suradnje u području kulture između kulturnih ustanova i organizacija iz Grada Zagreba i hrvatskih institucija iz Grada Subotice, gradova između kojih postoji suradnja i u drugim oblastima. „Manifestacije su dogovorene proljetos u okviru službenog posjeta Zagrebu predstavnika Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, kada smo se sa zamjenikom pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Tedijem Lušetićem dogovorili i o konkretnom programu. Zagreb kao grad s razvijenim kulturnim stvaralaštvom i kao glavni grad Hrvatske kao sastavnicu svoje kulturne politike ima i prezentaciju recentnog umjetničkog stvaralaštva koje nastaje u Zagrebu i u gradovima u kojima žive Hrvati izvan Hrvatske. Budući da je sve proteklo i više nego uspješno, vjerujemo da ćemo i dogodine realizirati slične programe, o čemu smo već razgovarali s gospodinom Lušetićem“, kaže za HR Tomislav Žigamov, ravnatelj ZKVH-a.

Izlozba ZG VatroslavJedan od trojice slikara Vatroslav Kuliš je prigodom otvorenja izložbe izrazio zahvalnost što su baš on i dvojica njegovih kolega izabrani predstavljati bogatu likovnu scenu Zagreba u Subotici. Kuliš se subotičkoj publici predstavio dijelom ciklusa „Herbarium pictorium“, koji karakterizira za autora prepoznatljivi vitalizam intenzivne palete i bogatog spektra. Kako je sam rekao, na njegovim je slikama očit optimizam kojim želi zaboraviti nevolje. „Bavljenjem slikarstvom čovjek se osjeća nekako uzvišeno, a kada mu slike uspiju, to je najbolji dar sebi, a ako još i drugi uživaju u tome, to je dar i ljudima oko sebe“, kaže Vatroslav Kuliš.

Izlozba ZG BaneBane Milenković se predstavio intimnijim radovima – slikama gotovo dječje zaigranosti na kojima su teme pejzaži, more i interijeri. „Slikari u posljednje vrijeme sve manje izlažu zajedno, stoga mi je drago da izlažem s kolegama i na taj način prezentiram svoj rad. Zapravo, ovo je jedna hvale vrijedna pozicija u kojoj smo se svi našli“, kazao je Milenković.

Izlozba ZG ZoltanLikovni umjetnik, ujedno i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Zoltan Novak izložio je premijerno u Subotici desetak radova nastalih ove godine. Kako sam kaže, on je slikar svakodnevnog, malog i gotovo introspektivnog miljea. „Moj je habitus prvenstveno slikarski, doduše radio sam i neke druge umjetničke projekte kao što su instalacije, performansi i tako dalje. U posljednjih 5 do 10 godina bavim se ljudskim likom, figuracijama, iako je slikarstvo medij koji je naizgled iskorišten, to je naizgled potrošeno područje. Stoga mi je bavljenje ljudskim likom poseban izazov, zašto, kako, na koji način, u suvremenom kontekstu ljudski lik pokazati drugačije. Naime, slikarstvo je medij koji može postaviti, čini mi se, pitanja još uvijek uvjerljivije od nekih drugih medija“, kaže Zoltan Novak.

Izlozba ZG 3Izložba „Hommage slikarstvu“ može se pogledati do 15. prosinca 2013., svakim radnim danom od 9 do 18 sati i 30 minuta, i subotom od 10 do 14 sati.

Vatroslav Kuliš je rođen 1951. godine, diplomirao na Zagrebačkoj likovnoj akademiji 1976. u klasi profesora Šime Perića. Do sada je imao preko 90 samostalnih i preko 100 grupnih izložbi na našim prostorima i u inozemstvu.

 

Izlozba ZG 4Bane Milenković je rođen u Novom Sadu 1963., a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. u klasi profesora Ferdinanda Kulmera. Radovi mu se nalaze u Muzeju za umjetnost i obrt i u Muzeju moderne umjetnosti u Rijeci.

Treći autor je Zoltan Novak rođen 1963., diplomirao u klasi Zlatka Kauzlarića Atača na Likovnoj akademiji u Zagrebu 1989. Od 1988. godine aktivno izlaže u Rimu, Veneciji, Berlinu, a od 2004. je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na odjelu slikarstvo.

Tekst: Davor Bašić Palković
Fotografije: Ljiljana Dulić Mészáros

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje knjige poezije MAGMA Nevene Mlinko
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima