Izložba slika s prošlogodišnje kolonije Stipan Šabić

Objavljeno: 19.05.2023. Pregleda: 87

Međunarodna umjetnička kolonija Stipan Šabić u Subotici, utemeljena u znak sjećanja na mjesnog likovnog pedagoga i slikara (1928. – 2003.), najveća je godišnja manifestacija koju HLU Croart organizira. Što je učinjeno na prošlogodišnjem, X. sazivu te kolonije prikazano je na izložbi u Galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici koja se može pogledati do 21. svibnja 2023. godine. Publici su predstavljena djela 12 sudionika kolonije, mahom akademskih slikara iz Srbije, Hrvatske, Rumunjske i BiH.
Navedene slike odlikuje živost kolorita, a motivski dominiraju prepoznatljiva ali i novija viđenja lokalnih motiva, od građevina do pejzaža i ljudi. Zanimljivo da je dio postava i jedna skulptura, portret bista Stipana Šabića.
Izložbu je otvorio povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović. On je naveo kako su prikazani radovi visoke zanatske kvalitete i da održavaju onu vrstu likovne simbioze koje nastaju na okupljanjima ovakve vrste.
„Djela se kreću od lirske i geometrijske apstrakcije do klasičnijih formi, uobičajenih figuralnih kompozicija. Pažljivom oku neće izmaći bogatstvo detalja, oblika i boja u kompozicijama koje naginju apstrakciji. Što se motiva, odnosno tematike tiče vidimo poznata subotička pročelja izvedena s istančanim smislom za proporcije i perspektivu. Nadam se da će svatko od vas pronaći nešto za sebe na ovoj izložbi“, kazao je Kopilović.
U programu otvorenja sudjelovao je gitarski Latino band. Među ostalim, otvorenju izložbe nazočili su i predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici i Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima