Klara Dulić iz Đurđina na 44. Zagrebačkoj slavističkoj školi

Objavljeno: 03.09.2015. Pregleda: 62

Slavisticka skola2015-1Zagrebačka slavistička škola, 44. po redu, održana je u Dubrovniku od 17. do 28. kolovoza 2015. Na temelju inicijative Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i ove je godine dodijeljena stipendija za jednog polaznika iz Vojvodine – u Školi je kao stipendistica boravila Klara Dulić iz Đurđina, apsolventica master studija komparativne književnosti na novosadskom Filozofskom fakultetu.

Zagrebačka slavistička škola, hrvatski seminar za strane slaviste, posebna je aktivnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Polaznici škole su studenti kroatistike i slavistike sa stranih sveučilišta i profesori koji predaju hrvatski jezik i književnost na stranim sveučilištima.

Program seminara sastoji se od obaveznih lektorata/proseminara na kojima polaznici mogu poboljšati znanje hrvatskog jezika, odnosno proučavati odabrane lingvističke, književne, povijesne i kulturološke teme. U okviru seminara djelovala je i filmska radionica koju je vodila Janet Alilović. Polaznici koji su kompetentni u hrvatskom jeziku sudjeluju i na predavanjima koja su objedinjena oko ovogodišnje teme „Drugi – alteritet, identitet, kontakt u hrvatskom jeziku, književnosti i kulturi“. U dvanaest pozvanih predavanja vrhunskih stručnjaka iz različitih se perspektiva promišljala Drugost kao kategorija u kontekstu hrvatskog društva, kulture i umjetnosti. Ovogodišnji predavači bili su ugledni znanstvenici Katarina Luketić, Morana Čale, Tvrtko Vuković, Jasna Čapo Žmegač, Suzana Marjanić, Maša Kolanović, Etami Borjan, Petar Radosavljević, Zrinka Jelaska, Maciej Czerwiński, Anja Nikolić Hoyt, Mislava Bertoša, koji su iz različitih perspektiva pristupili problemu drugosti i njegovoj ulozi u oblikovanju identiteta.

Slavisticka skola2015-2

U popodnevnim satima za sve sudionike bili su organizirani fakultativni studijski obilasci znamenitosti Dubrovnika, te obilazak Elafitskog otočja, posjet Trstenom i Stonu, u cilju boljeg upoznavanja sa hrvatskom kulturom i tradicijom. Večernji kulturni program bio je u znaku nastavka razmatranja središnje teme drugosti kroz filmske projekcije hrvatskih dokumentarnih i igranih filmova, filološke razgovore uglednih profesora sa Sveučilišta u Zagrebu, predstavljanje knjiga, te kazališnu predstavu.

Seminar je zatvorio voditelj Zagrebačke slavističke škole prof. dr. sc. Tvrtko Vuković zahvalivši svim sudionicima i predavačima na predanom radu, te su sudionicima podijeljene diplome i prikazan je film o seminaru koji je nastao u okviru filmske radionice.

Sakralni objekti Bačka

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dvadeseta obljetnica Radio Marije u Srbiji
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima