Marija Šeremešić: Tradicijska oglavlja i nakit

Objavljeno: 28.02.2022. Pregleda: 191

Marija Šeremešić kao autorica i priređivačica potpisuje lijep broj knjiga koje tematiziraju kulturu i povijest Monoštora, sela u kojem živi značajna zajednica Hrvata. Nedavno je tom nizu pridodala i knjigu Tradicijska oglavlja i nakit – Djevojačko češljanje i povezivanje monoštorskih Šokica. Knjiga (brošura) ima 82 stranice i objavljena je u nakladi UG Urbani Šokci iz Sombora, a recenzentica je prof. dr. sc. Ljiljana Kolenić s Filozofskoga fakulteta u Osijeku.

Šeremešić oglavlja definira kao „više elemenata koji čine dio ruha koji žena nosi na glavi“ te „načine češljanja i različite ukrase koje djevojke stavljaju u kosu, kao i pokrivala za glavu, marame“. Knjiga je bogato opremljena fotografijama; od starih (najstarija je izrađena daleke 1902.) do suvremenih, čime se uz ilustraciju tema ukazuje i na promjene u naznačenim praksama tijekom godina.

„Po oglavljima se raspoznaju različiti naraštaji žena: djece, djevojčica, mladenki na vjenčanju, mlađih udanih žena, starijih udanih žena, starica. Bojama oglavlja izražava se radost ili žalost. Oglavlja, kao i cijelo ruho, pokazuje socijalni status žene, njezine godine, njezine osjećaje i raspoloženje … Knjiga Marije Šeremešić upoznaje nas s mnogim nazivima za oglavlja i ukrase na oglavljima. Tako saznajemo da je dječja kapa rodičarka, da su naušnice obočici, da je tanka žica u pletenici kao ukras za kosu klas, da su ukrasne vrpce plantike, da su tamnije boje oglavlja tišje boje, da je šepa kapa ili kapica za djecu, da je nebeska boja vrsta plave boje, da je vinska boja vrsta crvene boje, da je jagerska boja tamnozelena boja itd.“, navodi u recenziji prof. dr. sc. Ljiljana Kolenić.

Prof. Kolenić dodaje kako su opisi oglavlja temeljiti, a da fotografije šokačkih Hrvatica plijene ljepotom. „Za knjigom Marije Šeremešić o tradicijskim oglavljima i nakitom posegnut će svatko koga zanima kultura Hrvata u Vojvodini, svatko koga zanima hrvatsko narodno ruho i tradicijski život Hrvata s druge strane Dunava“, zaključuje prof. Kolenić.

Autorica knjige kaže da je tekstove pisala po vlastitom sjećanju i kazivanju kazivača. Knjiga sadržava i objašnjenje manje poznatih riječi mjesnoga govora, a uvodni tekst u knjizi objavljen je i na srpskom te engleskom jeziku.
Cijena je 400 dinara, knjiga se može naručiti kod autorice (telefon: 062/242-102), a moći će se kupiti i na manifestacijama udruge Urbani Šokci.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
  • Australski film Countryman (Zemljak) u art kinu Lifka
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima