Nova knjiga „Bajke 2“ Balinta Vujkova

Objavljeno: 21.11.2018. Pregleda: 10

Bajke 2 nova knjiga naslovnicaU sunakladi Hrvatske čitaonice i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, u listopadu 2018., povodom XVII. Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova, objavljena je knjiga Bajke 2 Balinta Vujkova. Nastavak je ovo lani pokrenute edicije Izabrana djela Balinta Vujkova, čija je namjera ponovno oživjeti pisanu zaostavštinu ovog sakupljača narodnih pripovjedaka, ali i duh jednog nepovratno izgubljenog vremena. Knjigu je uredio novinar Zlatko Romić iz Subotice.

Za razliku od prve, u kojoj se nalaze isključivo bunjevačke, bajke u ovoj knjizi Balintu Vujkovu kazivali su pripovjedači iz prostorno mnogo udaljenijih područja gdje žive Hrvati: od Gradišća u Austriji i Mađarskoj do karaševskog kraja u Rumunjskoj.

„Bajke u ovoj knjizi vrijedne su i zanimljive iz više razloga. Neke od njih u ovaj su izbor ušle više kao reprezenti govornih sredina iz kojih potječu nego što svojom fantazmagoričnošću zadovoljavaju ustaljenu predodžbu pojma bajke, odnosno njezine uobičajeno definirane forme. Čitatelj će u ovom izboru odmah primijetiti i njihovu ogromnu razliku u dužini: od narativno kratkih i opisno šturih do onih čija je rečenica okićena raskošnim opisima i usporedbama, a nerijetko i sažetim mudrostima koje opisuju cijeli ‚život u malom‘. ‚Bio je ladan i soparan‘. Može li se ljepše, dovitljivije i sažetije opisati siromaštvo? Kao i po dužini, bajke u ovom izboru razlikuju se i motivski i tematski, od onih koje svojom formom neodoljivo podsjećaju na ‚Bio jednom jedan‘, do onih koje sliče legendi ili mitu. Pa ipak, pozornijim čitanjem mogu se uočiti i mnoge sličnosti među njima što samo govori u prilog njihove isprepletenosti u kojoj se na koncu ne zna ‚tko je što od koga uzeo ili posudio‘. Osim po dužini, bajke u ovom izboru izrazito su različite i po jeziku, odnosno govorima kojim su ispričane. Ali, koliko god velike bile, sve te razlike imaju jednu zajedničku značajku koja im daje neprocjenjivu vrijednost: ispričane su u međuvremenu umrlim govorima, govorima kojim se danas nitko svakodnevno ne služi, a malo ih tko i razumije. Iz tih razloga i ovoga smo se puta odlučili izraditi ‚Tumač manje poznatih riječi i izraza‘ kako bi čitanje bajki bilo propraćeno i njihovim neophodnim razumijevanjem“, bilježi u predgovoru Zlatko Romić.

Knjiga Bajke 2 Balinta Vujkova može se nabaviti u prostorijama Zavoda (Laze Mamužića 22, Subotica) ili naručiti putem elektroničke pošte ili telefonom, kao i u knjižari Danilo Kiš u Subotici. Cijena knjige je 1000 dinara.

ZKVH

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Stazama predaka do Beograda
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna izložba
  • Uskrsna izložba u Subotici
  • Uskrsna izložba u Srijemskoj Mitrovici
  • Proljetni koncert HGU Festival bunjevački pisama
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima